Stupně vítězů

Nejudržitelnější země na světě

Freshlabels, 18. 7. 2024
Další článek

Kvalita, design, udržitelnost. Přesně těmito hesly se u nás ve Freshlabels řídíme a nic není výš. A právě o udržitelnosti se dnes budeme bavit. Z ekologické odpovědnosti se stává stále větší téma a proto je potřeba o tom mluvit. Státy po celém světě tento problém aktivně řeší a přispívají tím i k lepšímu životu obyvatel nebo zlepšení stavu globálního oteplování. Taková Kanada, Dánsko nebo Japonsko skončili těsně pod stupni vítězů. Dnes si ale povíme, které 3 země jsou ty vůbec nejlepší.

Norsko

Stupně vítězů otevírá Norsko. To má u nás ve Freshlabels zastoupení například ve značce Db. Kromě toho, ze se zde vyrábí udržitelné oblečení, se také zdejší parlament zavázal k uhlíkové neutrálnosti do roku 2030. Dalším důležitým aspektem je například používání hydro energie k napájení země či investice do výzkumů čištění oceánů. Norsko je tak jasným místem, kam se nemusíte bát zavítat.

Švýcarsko

Na stříbrné příčce se drží Švýcarsko. Rodiště našeho oblíbence FREITAG, který patří k tomu nejlepšímu v naší nabídce. Ve Švýcarsku se oproti Norsku sice zavázali k uhlíkové neutrálnosti až do roku 2050, ale chtějí dosáhnout 100% obnovitelné energie a obnovení oceánů o 50 %. Denně se pod horou Matterhorn čistí až 90 milionů litrů vody a průměrně se přemění 100 000 tun odpadu ročně na energii pro místní obyvatele. Švýcarsko musí být dalším cílem vaší hikingové výpravy!

Švédsko

Zlatá může být jen jedna a po zásluze míří právě do země tří korunek. Ani v našem sortimentu produktů nechybí zastoupení Švédska a to v podobě outdoor love brandu Fjällraven či doplňků Klättermusen. Udržitelnost znamená schopnost uspokojit své potřeby, aniž by byla ohrožena budoucí generace. Přesně tohle heslo Švédsko splňuje. Více než polovina spotřeby energie je z obnovitelných zdrojů, do roku 2045 sníží své emise o 85 % až 100 % nebo má nejvyšší využití obnovitelné energie spolu s nejnižšími emisemi uhlíku. Emise snížili například pomocí elektrických autobusů nebo městského zemědělství.

Tohle byly ty nejlepší země v souboji o titul udržitelnosti. Návštěvou kterékoli z nich neuděláte krok vedle a ještě se můžete inspirovat.

Jaký bude váš další krok?