V Armedangels vědí jak na to

Jak se zpracovává organická vlna?

Freshlabels, 25. 9. 2024
Další článek

Jak se v Armedangels vyrábí vlněný svetr, od ovce až po úplet? Co se musí udělat s novou vlnou, aby se z ní dala uplést hotová textilie? Na to všechno najdete odpověď v tomto článku!

1. krok - Chov hospodářských zvířat

Způsob, jakým pracují se zvířaty a upřednostňují jejich blaho, vypovídá o jejich etické důležitosti pro ně. Konkrétně v této oblasti zjistili, že chybí kritéria a klíčové ukazatele, a proto definovali vlastní směrnice ARMEDANGELS pro dobré životní podmínky zvířat. V těchto pokynech se zabývají dobrými životními podmínkami zvířat, hospodařením s půdou a sociálními podmínkami a zavádějí systematickou kontrolu ve všech jejich dodavatelských řetězcích. Stanovují také podmínky, za kterých jsou ovce a alpaky chovány.

2. krok - Nová vlna

Snaží se získávat tu nejudržitelnější vlnu na světě, která je šetrná ke zvířatům. Proto od roku 2015 spolupracují s argentinskou společností Fuhrmann S.A., jejíž ovce se pasou na volných pastvinách v Patagonii.

Jejich ovčí vlna je certifikována podle normy Global Organic Textile Standard (GOTS) a na úrovni vláken podle normy Responsible Wool Standard (RWS).

Nulová tolerance k mulaření. Tak se označuje krutý postup, při kterém se ovcím za účelem získání vlny odřezávají velké pruhy kůže z hýždí.

3. krok - Příze

Při spřádání se jednotlivá krátká vlákna a svazky vláken spojují a vytvářejí rovnoměrnou nit nebo přízi jejich stáčením a stahováním. Ta se pak stáčí do klubíček nebo pramenů.

Dříve pracná metoda, která se prováděla ručně pomocí kolovrátku, je dnes většinou plně automatizovaná. Různými způsoby předení lze získat přízi různé kvality: měkkou, pevnou, objemnou atd.

Pro další posílení těchto vlastností se do příze často přimíchávají různá vlákna

4. krok - Barvení

Před pletením se příze barví. Za tímto účelem se cívky příze ponoří do barvicí lázně. Při barvení textilií v konvenčním průmyslu se používá mnoho chemických přípravků a jsou akceptována zdravotní rizika. Škodliviny obsažené v barvivu se mohou při nošení svetru uvolňovat, pronikat do těla a vyvolávat alergické reakce nebo onemocnění imunitního systému.

Jako alternativu lze použít barviva, která jsou povolena podle globální normy pro ekologický textil. Všechna barviva a chemické látky jsou toxikologicky testovány z hlediska shody. Díky moderním filtračním systémům není kontaminována ani odpadní voda.

5. krok - Pletení

Jejich pletené pulovry jsou pleteny na plochých pletacích strojích. Jedinečnost této metody spočívá v tom, že se neplete celá textilie a pak se nestříhá: místo toho se jednotlivé části pletou přímo do správného tvaru a pak se mohou sešít. Díky této technice jsou schopni minimalizovat odpad u všech svých pletených výrobků.