Dr. Martens představuje Tough as you

4 příběhy lidí, kteří museli bojovat

Freshlabels, 4. 10. 2019
Další článek

Podzimní kampaň značky Dr. Martens nese název "Tough as You" a představuje nositele Dr. Martens, kteří bojují s nepřízní osudu. Lidi, kteří udělali věci po svém – i když jim bylo řečeno ne. Tough as You oslavuje individuální momenty houževnatosti – radikální, každodenní i vše mezi tím. Chtějí ukázat, že jediná věc odolnější než Dr. Martens boty je člověk, který je nosí.

Když se zeptáte lidí, co jim evokuje značka Dr. Martens, vždy uslyšíte podobné odpovědi. Drsné, odolné, tvrdé. Dr. Martens vznikly jako průmyslová obuv, prožily desítky let subkulturních změn a jsou vyrobeny, aby vydržely všechno.

To je ale nic v porovnání s jejich nositeli. Oni jsou ti, kteří bojují za změnu a vytváří si svou vlastní cestu.

Je čas zaměřit se právě na na nositele Dr. Martens. Lidi, kteří udělali věci po svém – i když jim bylo řečeno ne. TOUGH AS YOU oslavuje individuální momenty houževnatosti.

https://www.instagram.com/p/B2LpSqnFjck/

TOUGH AS YOU představuje čtyři tváře kampaně: Nakhane Touré, Sarah Lu, Blaine Harrison a Sistren. Každý z nich musel překonat předsudky a těžkosti, aby se stal průkopníkem ve vlastním oboru. Každý z nich ztělesňuje ducha Dr. Martens. 

  • Nakhane

    Cenzurován, ale neumlčen. Spisovatel, zpěvák, herec. Nakhane sice stoupal nahoru, ale nikdy to tak hladce nešlo. Narodil se v Alice, v Jižní Africe, vychováván v tradiční křesťanské rodině a teprve ve svých 25 letech získal odvahu se stát hrdým hlasem LGBTQ+ komunity. V roce 2017 vyšel jeho film, který explicitně ukazoval homosexuální vztahy a obřízkový rituál. Film byl v jeho rodné zemi zakázán a Nakhane dostal stovky výhružek smrti. To ho však nezastavilo. Místo toho, aby si bral hrozby osobně, použil negativitu aby posunul svou kariéru ještě dál. Nyní má za sebou druhé hudební album, napsaný román a pokračuje dál v cestě za svými cíli.

  • Sarah Lu

    Jedna z nejvyhledávanějších handpoke tatérek z Velké Británie, Sarah Lu, je dcerou přistěhovalců z Vietnamu. Už od dětství bylo umění její vášeň, ale její rodiče pro ni chtěli kariéru, a tak začala pracovat v reklamě. Po 15 letech v tomto oboru cítila potřebu být více kreativní, vydala se na cestu kolem světa a začala se učit starodávnou techniku tetování.

  • Sistren

    “Sister-friends” – skupina 3 podcasterek, které v roce 2015 šokovaly vysíláním podcastů, které nahrávaly doma v kuchyni. Vše bez tabu a limitů. Upřímné diskuze o rase, pohlaví, sexualitě a dalších tématech. Michelle, Babs a DJ tím začaly tvořit prostor pro lidi, kteří chtějí zkoumat svou identitu a umožní jim to přemýšlet nad tím, kým jsou. Tím se zrodila komunita. V roce 2017 však bylo všechno najednou pryč. Jejich hostitelská stanice je donutila odejít, ale to je stejně nezastavilo. ,,Každá překážka pro nás byla novou příležitostí k růstu.” Zrodila se tak jejich potřeba zvýšit hlas ještě o něco víc a přesunuly se na foundation.fm – online stanici s politikou nulové tolerance vůči rasismu, sexismu, homofobii nebo transfobii. Sistren kromě podcastů začaly pořádat “safe-sex” workshopy, přednášky o budování sebevědomí a mimo jiné i začaly natáčet dokument.

  • Blaine

    Zatímco rostoucí sazby a omezení hluku ztěžují přežití mnoha britských koncertních míst, Blaine Harrison bojuje za jejich dostupnost. Se svou kampaní začal před více než 10 lety, když ho nehoda donutila absolvovat tour po Velké Británii na invalidním vozíku. Šokující odhalení pro něj bylo, když zjistil že většina prostor, kde jsou koncerty pořádány není bezbariérová a jak moc těžce je přístupna pro pohybově omezené hudebníky. ,,Byl to okamžik, kdy jsem si uvědomil, že o tom je potřeba mluvit a tento problém nesmí zůstat neviditelný.” Začal spolupracovat s organizací Attitude is Everything, která zlepšuje zážitky neslyšících a tělesně postižených z koncertů živé hudby. ,,Tyto zážitky jsou jedny z nejsilnějších vůbec, měly by být přístupné pro každého.” Blaine věří, že došlo k obrovskému posunu v této oblasti, ale pořád je potřeba vytvářet více vzorů pro posílení postavení umělců se zdravotním postižením.