Bota, která stála u počátku Wu-Tang Clan

Clarks Originals: Wallabee

Freshlabels, 31. 10. 2019
Další článek

Historie značky Clarks Originals je ukotvena jako součást britského dědictví, ale skutečný základ spočívá s jejím subkulturním dopadem. Ručně vyráběná silueta Wallabee byla přijata jako symbol kvality mnoha hnutími po celém světě a doposud je ve světě módy brána jako jedna z nejvlivnějších.

Legendární britský brand, jehož historie se začala psát před skoro 200 lety, kdy Cyrus a James Clark vyrobili první papuče z ovčí kůže – od pantoflí k vůbec první foot-shaped botě na světě vedla dlouhá cesta. Neotřelé nápady a inovativní myšlení bylo vždycky to, co Clarks Originals odlišovalo od ostatních brandů.

Obuv inspirovaná mokasíny byla navržena a poprvé vyrobena v Irsku v šedesátých letech minulého století. První koncept Clarks Wallabee pochází z 80. let 19. století, kdy je William Clark navrhl, aby se bota perfektně hodila na nohu s maximálním pohodlím a praktičností. Poté byla vyvinuta výrazná krepová podešev a od té doby zůstala silueta Wallabee stejná až doteď, po více než půl století.

Clarks Wallabee se začaly úspěšně distribuovat po celém světě. Byly úspěšné díky své pohodlnosti a taky tomu že byly extrémně tiché při chůzi, díky čemuž si je oblíbily i zločinecké gangy na Jamajce tak moc, že sesterská bota Desert Boot dostala přezdívku „Bankrobber“.

“Follow me, Wu-Tang gotta be the best thing since Starks and Clark Wallabees”

V devadesátých letech zažily boty v USA obří boom, který vznikl díky nikomu jinému než hudebním hvězdám z Wu-Tang Clan. V roce 1993, když vydali debutové album 36 Chambers, každý z devíti členů Wu-Tang nosil Wallabees. Kromě toho že boty nosili v klipech i na koncertech, název siluety i značky je zmíněn v tracku Gravel Pit. Jak rostla sláva celého Wu-Tagnu, tak s ním i sláva Clarks. Po jejich rozpadu dokonce Ghostface Killah vydal sólové album s názvem The Wallabee Champ.

Když se přesuneme zpět na druhou stranu Atlantiku, tak v 90. letech 20. století stály Clarks Wallabees při vzniku Britpopu ve Velké Británii. Umělci narozeni v čtvrti Burnage v Manchesteru, jako bratři Gallagherovi z Oasis, byli pravidelně videni v Clarks botách. Liam nedávno také vystoupil pro BBC rozhovor v nejnovějších Clarks Originals x Supreme Wallabee. Nebyl to ale jen on, album Urban Hymns od Verve z roku 1997 ukazuje Richarda Ashcrofta na přebalu s párem Clarks Wallabee a jen dokazuje hudební a subkulturní souvislost této siluety s dobou.

A co současnost? Clarks Wallabee jsme mohli vidět třeba na ikonách jako je LeBron James, Kanye West nebo na hlavní postavě ze seriálu Breaking Bad – Walter White. Od té doby se boty zkrátka nezměnili a silueta i kvalita zůstaly stejné a jejich různé barevné kombinace najdeme v botnících na celém světě doteď.