Jedno vlákno, mnoho možností

Co nosit v zimě? Vlnu!

Jan Bouška, 15. 12. 2020
Další článek

Je obnovitelná a přirozeně rozložitelná. Je odolná a zároveň jemná na dotek. Hřeje, když je zima, a příjemně chladí, když je teplo. Odolává zápachu a účinně odvádí vlhkost od těla. Pojďme se podívat, jak tento vysoce funkční materiál využívá značka Fjällräven.

Vlna je opravdu mimořádný materiál s bohatou, více než 10 000 let dlouhou minulostí. A dlouhá zářná budoucnost ji ještě čeká. Ve Fjällräven patří k základním materiálům, a to nejen díky charakteristickým vlastnostem, ale také proto, že se recykluje snadněji než jiné materiály a nabízí rozmanité využití. Přírodní materiály byly pro Fjällräven vždy volbou číslo jedna, ale změnil se typ a způsob využití vlněných vláken. Fjällräven čím dál více používá vlnu s dohledatelným původem a nadále pracuje i s lokální švédskou vlnou.

Každá ovce má jinou vlnu. Pro jeden chov je typická silná vlna, pro druhý jemná, pro další extra pevná a pro jiný zas měkká. Fjällräven využívá ve svých kolekcích čtyři typy vlněných vláken, které si postupně představíme.

Re-Wool

Tato recyklovaná vlna vzniká zpracováním zbytků z vlněného průmyslu nebo z použitého oblečení z celého světa. Fjällräven si ji nechává vyrábět v italské továrně. Stará vlákna se roztřídí podle barev, rozřežou do požadované velikosti, znovu spředou a použijí na výrobu oblečení nebo třeba nové Re-Wool varianty ikonického batohu Kånken.

ZQ Wool

Označení ZQ zaručuje, že tato ručně sbíraná vlna pochází z farem z Austrálie a Nového Zélandu a její původ lze dohledat až na konkrétní farmu. Tyto certifikované farmy musí splňovat mnoho přísných kritérií týkající se životních podmínek zvířat. Výsledkem je eticky a ekologicky získávaná vlna.

Obnovená vlna

Ve Švédsku se každý rok vyhodí a zlikviduje 1000 tun vlny, s čímž se zakladatelé čistírny vlny Ullkontoret na ostrově Gotland nehodlali smířit. Vlnu z masného průmyslu, která by jinak skončila na skládce, postupně vloží do dvou obřích praček, tří máchacích strojů a dvou sušiček. Dnes Fjällräven kupuje několik tun jejich vyčištěné vlny.

Vlna Brattland

Fjällräven tvoří Brattland vlnu ve spolupráci s farmou Brattlandsgården. Vlnu lze dohledat až na jednotlivé farmy, které uplatňují ohledně chovu zvířat ekologičtější a holistický přístup.

Zásadně mulesing free

U Fjällräven si můžete být na 100 % jistí, že vlna pochází od dodavatelů garantujících, že jejich ovce a jehňata nebyla vystavena mulesingu – bolestivému zákroku, který se provádí zejména v Austrálii, při kterém jsou odstraňovány pásy kůže s vlnou nad zadkem zvířete, aby se předešlo vzniku parazitické infekce. Fjällräven s touto metodou zásadně nesouhlasí.

Jedním z hlavních cílů Fjällräven je vždy vyrábět produkty, které budou mít co nejmenší dopad na životní prostředí. Měly by být odolné, snadno opravitelné a recyklovatelné. I díky tomu získali náš Sustainable tag. Jsme rádi, že se snaží používat více obnovitelných materiálů a těšíme se, co vymyslí z vlny dál.