Zachraňte džíny před skládkou, pošlete je dál

Denim na druhou s Mud Jeans

Jan Bouška, 23. 9. 2020
Další článek

Máte doma džíny po mamce? Vaše už vám nesedí? Koukáte po nových? U nás můžete roztáčet kola cirkulární ekonomiky. Váš starý denim pošleme k recyklaci do Mud Jeans a vás odměníme slevou na nový.

Mud Jeans je nizozemský label, který své poslání zasvětil cirkulární ekonomice a světu bez odpadu. Je to jediná značka, která pracuje zcela v souladu se zásadami cirkulární ekonomiky, což v praxi znamená, že neprodukují žádný odpad či znečištění. A jak to dělají? Jejich džíny obsahují až 40 % recyklované bavlny, kterou získávají od svých zákazníků, kteří jim posílají své staré džíny. A i vy teď můžete přiložit svou ruku k dílu a přinést k nám do sustainable storu na Letné své nevyužívané kusy denimu výměnou za 10% slevu za nové Mud Jeans. Úplné kouzlo, co?

“Cílem jsou džíny vyrobené ze 100% recyklovaného denimu od spotřebitelů. Ambiciózní, víme.”

Jak funguje tento odčarovaný kruh?

  • Přineste nám svoje staré džíny do našeho nového sustainable storu na Letné. My se vám odvděčíme slevou 10 % na nový kousek od téhle nizozemské značky. Ale pozor: vaše staré džíny musí mít obsah bavlny alespoň 96 %.

  • Vaše staré džíny pošleme (ekologicky, samozřejmě) do Mud Jeans.

  • V Mud Jeans ze sesbíraných džín vyříznou všechny kovové části. Džínovinu pak rozřežou a rozdrtí na tzv. Mud, tedy na takové skoro bahýnko.

  • Tahle rozdrcená surovina vypadá podobně jako namodralá čerstvá bavlna. Aby džíny byly co nejkvalitnější, přidává se do nich ještě bavlna v organické kvalitě. Recyklovaná směs se zvlákní do nové příze...

  • … a šijí se nové kalhoty…

  • … a vy přijdete do našeho sustainable storu na Letné pro nové.

“Mud Jeans již takto zachránilo více než 20 000 džín před skládkou či spalováním.”

Jméno značky MUD Jeans dokonce vychází z jednoduché a vlastně zábavné myšlenky, která navazuje na celý proces recyklace. MUD v českém překladu znamená jednoduše bláto. Nesouvisí to však se zablácenými kalhotami, jak by se dalo předpokládat. Název odkazuje na podstatu bláta jako takového. Bláto totiž v našem ekosystému hraje důležitou roli. Je kombinací půdy, bahna a jílu. Setkáme se s ním nejčastěji po dešti nebo v blízkosti vodních zdrojů. A co je nejdůležitější, bláto se dá věčně recyklovat. Je to jeden z nejlepších příkladů přírodní cirkulární ekonomiky. A o to nám to přeci jde.