Dr. Martens x Jean-Michel Basquiat

Nové plátno pro stále aktuální odkaz

Freshlabels, 27. 7. 2020
Další článek

Jak už se stalo dobrým zvykem, Dr. Martens čas od času přijde s originální kolaborací. V té nejnovější Martensky ozdobilo dílo kultovního newyorského umělce s haitskými kořeny Jean-Michel Basquiata. Pokusili jsme se rozklíčovat, co se za tímto spojením skrývá.

Jean-Michel se narodil v New Yorku v roce 1960 a pokud chceme hledat nějaké zlaté časy americké kulturní či umělecké scény, najdeme je právě tady. Newyorský melting pot a nekonečné míšení vlivů či inspirací je součástí DNA Basquiatova neo-expresivního stylu, stejně jako osobní zkušenost s chudobou. Jeho prvním příspěvkem světu umění a taky městu samotnému bylo graffiti, které tvořil jako část dua SAMO. Pak už následovala rychlá a barevná cesta až na vrchol současné umělecké scény.

Právě originální a osobitá cesta, na které musel Basquiat čelit mnoha překážkám, pramenícím už jen z faktu, jaký byl život v Americe osmdesátých let pro mladé lidi tmavé barvy pleti, je oslím můstkem k aktuální kolaboraci. Odmítání škatulek, boření zažitých pořádků a předsudků je totiž přesně tím, co leží i v srdci filozofie Dr. Martens. Takže, když to vezmeme kolem a kolem, tahle kolaborace vážně dává smysl. Kromě toho, že taky dobře vypadá.

A co že vás teda v aktuální kolaboraci čeká. Ikonické 1460 zdobí motiv, který Basquiat vytvořil jako cover k singlu Beat-Bop hiphopového dua Rammellzee a K-Rob, který vyšel v roce 1983. Na 1461 pak najdete motiv díla Dustheads. Oboje se rozhodně povedlo.