Novinky letošního ročníku a speciální rozhovor

Freshlabels X Signal Festival

Freshlabels, 14. 9. 2023
Další článek

Design a udržitelnost. To jsou dvě ze tří našich hodnot, na kterých stojí filozofie Freshlabels. Od počátku je v naší DNA propojovat se s podobně smýšlejícími brandy a spojovat cesty a síly tam, kde vidíme smysl. A kde vidíme pod povrch a můžeme si něco odnést. Jsme rádi, že letos na podzim spojujeme síly se Signal Festivalem, který přichází s novou myšlenkou i vizuálem.

Od založení na vždy, od myšlenky po nejmenší detail o materiálu i řetězci a pečlivě kurátorovaný výběr zboží na štendry. To vše ruku v ruce s kvalitou a designem. Vše pečlivě vybíráme, ověřujeme a jdeme pod povrch v každém detailu. I díky tomu jsme schopni přinášet něco navíc, něco, co můžeme předat dál. A v neposlední řadě vždy bylo v naší povaze a propojovat se s projekty a umělci a designéry, se kterými nás něco spojuje, něco nás na nich baví, vidíme smysl a propojení v hodnotách, přístupu a jedinečnosti. A vždy jsme rádi dávali a dáváme prostor vycházejícím i ustáleným umělcům, kreativcům a designerům, projektům, které nás baví, mají přesah.

Máme velkou radost, že letos jsme spojili síly se Signal Festivalem, který sice určitě znáte, ale možná nevíte, že letos se na něj můžete těšit v novém kabátku a s novou myšlenkou. 

Signal Festival je festival digitální a kreativní kultury, který se koná každoročně na podzim v ulicích Prahy. Tento rok jsme navázali spolupráci s Freshlabels. Rádi se spojujeme se značkami a partnery, kteří mají stejné hodnoty jako my, tedy otevřenost, odvaha, zábava a také udržitelnost. Ty se snaží Signal Festival dlouhodobě komunikovat skrze svůj umělecký program i aktivity. Letošní ročník se uskuteční 12.-15. října. Více informací o festivalu, letošním programu či novinkách najdete na signalfestival.com.

A už teď si můžete přečíst rozhovor s Lukášem Dřevjaným.

Ksawery-Komputery_Flux
Ksawery-Komputery, dílo Flux
Rafael Lozano-Hemmer_Thermal drift
Rafael Lozano-Hemmer Thermal drift

Rozhovor: Ve světelném designu si Česko stojí dost dobře. Ještě dekádu zpět to u nás byl opomíjený obor

Lukáš Dřevjaný a Luboš Zbranek jsou letošními vítězi otevřené výzvy Signal Calling 2023. Jejich projekt, modulární světelný objekt nazvaný Nexus, se představí na  letošním 11. ročníku festivalu. Přečtěte si rozhovor s Lukášem a nahlédněte s námi do mysli a inspirace nadějného českého designera.

Otevřenou výzvu Signal Festival pořádá Signal Festival ve spolupráci s kreativní dílnou PrusaLab. A letošní ročník už zná svého vítěze. Je jím projekt Nexus od tvůrců Lukáše Dřevjaného a Luboše Zbranka. Původní koncept vznikl ještě s dalšími dvěma umělci, a to s Michalem Mitro a Davidem Minaříkem.

Myšlenka a nápad Mechu vznikla už dřív, skončila ale v šuplíku. Díky výzvě Signal Calling ale projekt může znovu ožít. Výzvu festival pořádá ve spolupráci s PrusaLab, která je partnerem již 4. ročníku Signal Calling a poskytuje účastníkům zázemí, materiály a zkušenosti, bez kterých by výherní instalace nemohla vzniknout. 

Jak projekt vznikal, odkud přišla inspirace a jak dlouho realizace trvala? Zeptali jsme se Lukáše Dřevjaného, nadaného a vycházejícího vizuální designera. 

Inspirace přišla během naší společné rezidence na chatě na Vysočině už pár let zpátky. Potkali jsme se ve složení Luboš Zbranek, Michal Mitro, David Minařík a já – čtyři umělci, kteří pracují trochu odlišným způsobem a s různými médii. Chtěli jsme vymyslet novou neokoukanou světelnou instalaci a přemýšleli nad možnostma, až jsme dospěli ke konceptu Mechu (dnes již Nexus) – modulární světelné instalace, která porůstá povrchy a již hotové struktury. Důležitým principem byla pro nás již zmíněná modulárnost a možnost stavět široké spektrum struktur, ale i volumetrická povaha instalace – to znamená možnost pracovat se světlem jako s objemem – v hloubce, ne jen v ploše. Neméně důležitým principem je pro nás organicita a to jak v práci s tvarem instalace, tak s uměleckým obsahem.

Jakou jste pro projekt měli inspiraci a jak dlouho vznikal? 

Projekt vznikal v několika etapách. Před Open Callem jsme již pracovali na vývoji prototypu a uměleckých konceptech využití. Ve spolupráci s PrusaLabem započala nová intenzivní několikaměsíční fáze projektu zaměřená na vývoj finálního modulu, softwaru a se Signalem pak i plánování výsledné prezentace.

Co na projektu vnímáš ty jako unikátní, proč se na něj lidi mají přijít podívat?
Unikátní na projektu vnímám především jeho volumetrický charakter. Pak design a vývoj custom modulů, které jsme vytvářeli od začátku a s ničím podobným jsem se zatím nesetkal. I proto jsem viděl od začátku v projektu takový potenciál a moc se těším na výsledek.

Jak se ti na realizaci projektu pracovalo?

S podporou expertů z PrusaLabu velmi dobře. Řešení spousty problémů na různých pokročilých úrovních elektra, softwaru, mechaniky, 3d tisku a řezání laserem, ale i projektového managementu úžasným způsobem akcelerovali.

Festivaly jako Signal a partneři jako PrusaLab dávají prostor novým a zajímavým lidem i pohledům. Jak si na tom podle tebe stojíme v Česku oproti zahraničí?

Obecně si myslím, že si stojíme v oboru světelného designu dost dobře, na to, že to byl ještě dekádu zpátky u nás vcelku opomíjený obor (především v divadlech). Signal Festival má silné jméno ve světě a vozí světově uznávané umělce. Je skvělé, že tady skrze Signal dochází k promíchání scén a příležitost dostávají i domácí umělci. PrusaLab je silným jménem v rámci makers komunity a jejich akcelerační program plodí skvělé projekty kombinující nejen technologie a umění

Od kdy a kde se lidi na vaši instalaci můžou těšit?

Kasárna Karlín, 12-15/10. Příjďte, moc se těšíme!


Co bys svým dílem lidem dál předal?

Název Nexus odkazuje k přírodním živým systémům, které si mezi sebou vyměňují látky nebo informace a žijí v synergii jako například mycelia s kořeny stromů. Naše instalace je podobné povahy, celek je propojený signály a impulzy, které můžeme vidět v podobě světla. Hlavním sdělením je pro nás akcent na synergii a spolupráci namísto soupeření a individualismu. Podle mně je důležité přemýšlet v kontextu dobra pro celý ekosystém jako celek


Pracuješ na něčem dalším?

Určitě. Konkrétně v rámci Signalu budu mít vystavenou ještě jednu menší věc v Hale 40 v Pražské tržnici v rámci výstavy ELEKTROSALON. Jde o výstavu českých světelných designérů a umělců, kteří se dostali k řemeslu skrze klubovou scénu a ravy. Pak s Mojmírem Měchurou aka Trauma připravujeme audiovizuální set DOOM’D inspirovaný doomerismem a koncem světa, který bude mít premiéru 25/9 na Lunchmeat festivalu v CAMPu. Takže moc zvu!

Nexus