Houdini Sportswear

Snězte svoje oblečení

Freshlabels, 16. 10. 2019
Další článek

Houdini je švédská značka, jejíž příběh započal, když Lotta Giornofelice začala pro sebe a své přátele horolezce vyrábět oblečení z fleecu. V současné době je jejich primárním cílem bojovat za udržitelnou budoucnost.

Ekologická stopa oděvu je do značné míry sledovatelná podle použitého materiálu. Cirkulární principy a snaha o výrazné zvýšení vykonu produktu a udržitelnost, o které se Houdini snaží vedou k vyvíjení nových inovativních technologií. Jedná se o zcela nové tkaniny nebo zlepšování vlastností, složení vláken, zpracování a způsobu výroby u těch stávajících. 

Syntetická vlákna

Většina produktů Houdini je vyrobena z polyesteru. Takové tkaniny mají mnoho výhod a jedna z nejvýraznějších je jejich odolnost, možnost rychle schnout a účinné odvádění vlhkosti. Polyesterová vlákna mohou být použita znovu a znovu, aniž by to narušilo jejich vlastnosti. Produkty Houdini z polyesteru je z recyklovaných vláken a mnoho z nich je recyklovatelných. Většina z nich je obojí. Výroba polyesteru, zejména recyklovaného, vyžaduje menší spotřebu vody, než vlákna jiných materiálů. Polyester je možné nekonečně recyklovat v cirkulárním systému, aniž by došlo ke snížení kvality. 

Přírodní vlákna

Při výrobě produktů, kde Houdini používá přírodní vlákna, se jedná většinou o merino vlnu. Dokáže udržet teplo i za vlhka a přirozeně odpuzuje bakterie, takže se dá přecházet nežádoucím pachům. Aby byly produkty odolnější, přidávají se do nich další přírodní vlákna, jako je Lyocell. Aby byly produkty biologicky rozložitelné a recyklovatelné, nikdy je nemíchají se syntetickými vlákny.

Certifikace Bluesign®

Základní myšlenkou Bluesign je kombinace bezpečnosti uživatele, emise vzduchu a vody, používání chemikálií a lidská práva v jedné rovině. Bluesign zaručuje, že schválené produkty neobsahují komponenty, které by mohly být škodlivé pro lidi nebo životní prostředí. 

Organické ošetření DWR

Durable water repellent – je ošetření, díky kterému je vnější textilie oděvu voděodolná. V textilním průmyslu se po mnoho let používají sloučeniny na bázi fluorovaných uhlovodíků. Tyto látky jsou škodlivé pro zvířata a lidi, a proto se rozhodli je zcela v procesu produkce zrušit. Od podzimu 2018 jsou všechny výrobky zcela bez fluoruhlovodíků. Místo toho využívajá organický DWR na zcela organické bázi založený na vodě a bez toxických látek.

Výběr materiálu

Do výběru materiálu je investováno spousta úsilí i času. Pokud nemůže značka najít správný materiál, který by spnil jejich vysoké požadavky na pohodlí, funkci a životní prostředí, vyvinou nový. Nikdy u nově vyvinutých materiálů nežádají o patenty, protože věří že čím více společností a značek používá funkční a udržitelné materiály, tím lépe. 

Konvenční merino vlna je často míchána s dalšími syntetickými vlákny a různá její ošetření jsou založena na různých syntetických polymerech a dalších chemických látkách, které nepatří do přírody. V Houdini představili cirkulární systém s merino produkty, který je natolik čistý, že může být kompostovatelný a zároveň prospěšný v procesu kompostování. Projekt trval čtyři roky, než šly první oděvy do prodeje. Od té doby se sortiment výrazně rozrostl. Na oslavu úžasné cirkulárnosti tohoto systému vypěstovali na půdě právě s tímto kompostem zeleninu a pozvali známého šéfkuchaře, aby připravil menu právě z těchto surovin. 

Houdini menu

Objevte celou nabídku Houdini Sportswear