Mud Jeans & Recyklace denimu

Freshlabels, 17. 6. 2019
Další článek

V MUD Jeans sní o světě, ve kterém nebude existovat žádný zbytečný odpad. A podle toho se také řídí.

Všechny jejich džíny jsou z recyklovaných vláken denimu a díky tomu se při následné produkci ušetří velké množství vody. Jejich filozofie je založena na principech cirkulární ekonomiky a nabízí i možnost si jejich kalhoty půjčit a platit za ně měsíční splátky.

Po 30 letech zkušeností v módním průmyslu Bert van Son, CEO Mud Jeans viděl, jak funguje celá fast fashion a rozhodl se udělat změnu. Věřil tomu, že může existovat alternativa ke krátkodobým cyklům nošení oblečení. A tak založil MUD Jeans. Celý proces recyklace staré džínoviny a následné tranformace do nové tkaniny je šetrný k životnímu prostředí a veškerý odpad je znovu využíván.

V roce 2013 představil nový přístup – Lease A Jeans, což doslova znamená, že značka umožňuje si pronajmout džíny na určitou dobu a platit za ně měsíční splátky. Po vrácení jsou rozřezány a materiál je použit k utkání nového denimu.

“Dejte starým džínům nový život.”

Kalhoty jsou zároveň veganské, protože místo kožených nášivek a značek používají pouze potisk. To zároveň zjednodušuje celý následný proces recyklace, protože se nemusí našité cedulky z džínů párt nebo vyřezávat.

  • 1. Řezání

    Nejdřív se z džínů vyřezávají veškeré kovové komponenty. Jde hlavně o zipy a nýty. Poté jsou připravené k recyklaci.

  • 2. Skartování

    Staré MUD Jeans jsou rozřezány a rozdrceny na malé kousky pomocí stroje.

  • 3. Natáčení

    Poté, co jsou kusy džínoviny rozřezány se smíchají s bavlnou. Díky tomu bude výsledná tkanina pevná a pružná. Tato směsice je pak natáčena do nových přízí.

  • 4. Barvení

    Když jsou vlákna připravena, příze se barví použitím Indigo barvy.

  • 5. Tkaní

    V tomto kroku spočívá to hlavní kouzlo. Materiál vstupuje do high-tech části továrny, kde speciální stroje splétají příze do džínoviny.

  • 6. Kontrola kvality

    Nakonec je zbrusu nový denim pečlivě zkontrolován kvůli případným závadám. Během takové kontroly se hledají vizuální vady, kvůli kterým by se výsledné kalhoty nemohly prodávat.