Základní, střední a svrchní vrstva jako základ pohodlí (nejen) v zimě

Poznejte svatou trojici vrstvení

Freshlabels, 18. 11. 2023
Další článek

Lezavé počasí ve městě, příroda, sport i styl. Ať vás v zimních měsících čeká cokoliv, správně se vyzbrojit proti rozmarům počasí je to nejdůležitější. Inspirujte se, jak správně navrstvit oblečení, ať je vám teplo i když bude venku Sibiř.

Zima je tu a vrstvení patří k základním dovednostem a předpokladům pro komfort za každého počasí, ať budete kdekoliv. Jak vybírat, o jakých vrstvách mluvíme a proč je jejich kombinace tak účinná? Přečtěte si o jednotlivých vrstvách i našich tipech, po kterých kouscích sáhnout.

Základní vrstva

Základní vrstva bude v zimě vaše druhá kůže. A právě proto, že je prádlo přímo na pokožce, dejte si záležet s výběrem materiálu. My ve Freshlabels dáváme ruku do ohně za vlnu merino, která je nejlepší základní vrstvou. Merino vlna je přírodní a obnovitelný materiál pocházející z ovcí Merino. Je vysoce kvalitní a biologicky odbouratelný. Oproti bavlně materiál dokáže absorbovat vlhkost o objemu až 30% svojí hmotnosti a vy tak zůstanete v suchu. Dá se dobře větrat i sušit, nezapáchá a při správné péči s vámi vydrží dlouhé roky. Díky skvělým vlastnostem je dobrou první vrstvou a chladičem v létě.

Pokud hledáte jiný materiál, doporučujeme bio bavlnu nebo materiály speciálně vyvinuté pro sport a to, aby vám dobře posloužily i v jiném složení a přesto nenatahovaly nepříjemné pozůstatky aktivit.

Střední vrstva

Střední vrstva má za úkol držet teplo a odvádět případnou vlhkost pryč od základní vrstvy. V různých obdobích a teplotách unosíte jiné typy střední vrstvy. Ideální druhou vrstvou do chladnějších dnů ve městech je pak třeba vesta, fleecová mikina nebo jakákoliv mikina, ve které se cítíte komfortně. A to od mikin po péřovku, pokud se vydáte do hor.

Ideální druhou vrstvou do chladnějších dnů ve městech je pak třeba fleecová mikina, mikiny z kvalitních materiálů s vyšší gramáží nebo i přechodová bunda. V hodně chladných podmínkách se vám jako druhá  střední vrstva bude hodit i lehká zateplovací péřovka, která vás spolu se shell bundou spolehlivě zahřeje.

Svrchní vrstva

Svrchní vrstva má za úkol udržet vás v suchu a teple před větrem, sněhem, deštěm. Zkrátka vším, co vás bude čekat. U bund určitě sledujte hodnoty vodního sloupce a provedení švů, aby se k vám opravdu nedostala ani kapka. Do deštivého a podzimního města vřele doporučujeme shell bundy. Nezapomínejte ale i na dobře provedené větrání v podpaží a další funkčnosti, které vám umožní bundu přizpůsobovat aktivitě a počasí.

Dobrý shell nebo alternativy gore-texu jsou skvělou svrchní vrstvou i do chladných hor. Pro dlouhou túru i v zimním počasí pod ní stačí obléct zateplovací péřovku a máte vyhráno.

A pokud už už se poohlížíte po opravdu pořádné péřovce, kterou unosíte, až bude mrznout a snad i padat sníh, volte lehké, ale kvalitní materiály, třeba eticky získané peří nebo recyklované inovativní materiály.