Dvě slova, která se ve světě módy objevují stále častěji

Recyklace a upcyklace

Freshlabels, 20. 2. 2024
Další článek

Vítejte v pestrém světě, kde se plachty z kamionů mění v módní tašky, bezpečnostní pásy se tranformují v designové batohové popruhy. Umění recyklace a upcyklace se stávají standardem, který zákazníci vyžadují.

Termíny „recyklace“ a „upcyklace“ jsou někdy zaměňovány, tyto dva procesy jsou ale ve skutečnosti velice odlišné. Přečtěte si o rozdílech mezi nimi, jejich využití v módním průmyslu i o tom, jaké značky jejich využitím přispívají k menší zátěži naší planety, a zjistěte, zda může být opětovné využití starých materiálů udržitelnou alternativou oproti získávání a výrobě nových vláken. 

Recyklace

recyklace upcyklace

Recyklace v módním průmyslu zahrnuje přeměnu různých předmětů na látky a materiály vhodné k výrobě oblečení, batohů a dalších doplňků. Při recyklaci je zásadní, že recyklovaný materiál zcela rozložíte a vyrobíte z něj materiál nový.

Recyklované materiály

Recyklovaná bavlna

  • Recyklovaná bavlna je považována za jeden z nejudržitelnějších materiálů ze předpokladu správné recyklace. Dá se definovat jako bavlněné vlákno přepoužité v textilním průmyslu. Textilní recyklace probíhá primárně ze dvou zdrojů:
    • výrobní odpad: recyklace odstřižků z výroby
    • spotřební odpad: recyklace již nošeného oblečení nebo použitého domácího textilu
    • Nejčastějším zdrojem bývá právě výrobní odpad, jelikož již hotové textilie jsou náročné na recyklaci z důvodu jiné barevnosti nebo obsahu materiálové příměsi.

 

Recyklovaný polyester

  • Recyklovaný polyester vzniká z recyklátů jako jsou třeba PET lahve, nošené PET oděvy a další polyesterový odpad. Unikátní na tomto procesu je vysoká úspora vody (až 90 %) i energie (až 70 %) při srovnání s výrobou nového polyesteru a také vlastnosti vyrobeného materiálu, který procesem recyklace nedegraduje a je tak stejně kvalitní jako nově vyrobené vlákno.

 

V naší nabídce najdete výrobky z recyklovaných materiálů například od značek Patagonia, Armedangels, Thinking MU, Fjällräven, Ucon Acrobatics, Aevor, pinqponq, Tropicfeel, Klättermusen, Kaala a dalších.

Upcyklace

upcyklace

Termín upcyklace není nic nového. Poprvé byl použit Reinerem Pilzem (dodavatelem automatizační technologie) v roce 1994 k popisu metody, při které dostanou staré výrobky více hodnoty.

Nicméně nelze popřít, že jsme se s tímto termínem za posledních několik let setkali mnohem častěji, pokud jde o upcyklovanou módu.

Co je to upcyklovaná móda? 

Upcyklovaná móda přeměňuje nechtěné materiálů, položky nebo části z nich na oblečení a doplňky s vyšší hodnotou.

V módě upcyklace znamená prodloužení životnosti určitého materiálu, takže zahrnuje hlavně oblečení vyrobené opětovným použitím kusu látky (buď z nepotřebného oblečení, nebo z vyřazeného materiálu). Zjednodušeně, při upcyklaci vezmete materiál tak, jak je, a použijete ho k něčemu lepšímu nebo dalšímu.

 

FREITAG batohy a tašky z vysloužilých kamionových plachet

Značka FREITAG vyrábí své batohy a tašky z vysloužilých kamionových plachet, starých bezpečnostních pásů i duší jízdních kol. Opětovné využití „odpadních“ materiálů a jejich přeměna na nový výrobek jim dodává jedinečnost a přidanou hodnotu. Díky tomu je každý kus naprostý originál, který je na světě jen jeden. Ušetří se také zdroje, které by se jinak musely použít na výrobu a zpracování prvotního materiálu.

 

Výhody a nevýhody recyklovaných tkanin a upcyklovaného oblečení

Když značka rozhodne vytvářet upcyklované oblečení nebo používat recyklované tkaniny, znamená to mnoho výhod jak pro planetu, tak i pro koncové spotřebitele jako jste vy:

  • Prvek kreativity.
  • Každý výrobek je jedinečný, zejména u upcyklovaného oblečení.
  • Snížení odpadu tím, že zabrání nechtěným položkám a tkaninám skončit na skládkách.
  • Šetření přírodních zdrojů použitím materiálů, které již prošly výrobním procesem.
  • Snížení uhlíkové stopy z tohoto samého důvodu (jak těžba, tak výroba surovin vede k vyšším emisím CO2).

Přestože se jedná o ekologičtější alternativy, i ty mají své negativnější stránky:

  • Problém uvolňování mikroplastů při praní těchto oděvů stále existuje, pokud jsou vyrobeny z recyklovaného plastu nebo syntetických tkanin.
  • Při výrobě recyklovaných i upcyklovaných produktů není garantována spotřeba udržitelně vyrobené energie, stejně jako kontrola celého dodavatelského řetězce – většina skutečně udržitelných značek ale samozřejmě dbá i na tyto principy.
  • Přestože recyklace a upcyklace šetří vodu a energii ve srovnání s výrobou materiálu z primárních surovin, stále se však tyto zdroje při výrobě spotřebovávají.
  • Díky všem pozitivům jsou produkty dražší, ale určitě to stojí za to.