Tipy pro bezpečné výlety

9 věcí, které nezapomeňte, když jdete ven

Jan Bouška, 15. 4. 2020
Další článek

Jaro je v plném proudu. Kvetou stromy, svítí sluníčko, příroda se po zimě zase probudila, stejně jako naše pylové alergie. Sice se zdá, že si aktuálně jaro vychutnáte jenom z okna svého pokoje, ale vyrazit na procházku nebo malý výlet pořád můžete. Stačí být ohleduplný a dodržovat základní pravidla.

Připravili jsme si pro vás 9 věcí, na které byste neměli zapomenout, když chcete vyrazit ven. Sláva, nazdar výletu!

Na začátek chceme ještě zmínit, že pohyb na veřejně dostupných místech je omezen na nezbytně nutnou dobu a kromě rodiny je možné takto venku pobývat nejvýše v počtu dvou osob (aktuálně ke dni 14.4.). Buďte proto, prosím, odpovědní.

1. Připravte si místo a trasu

Abyste se mohli vyhnout místům s větším počtem lidí, potřebujete vědět, kam půjdete. Naplánovat trasu můžete podle Mapy.cz, kde najdete trasy pro pěší i pro cyklisty. Mapy.cz zároveň umožňují sdílení aktuální polohy, aby vás upozornili, pokud jste se dostali do blízkosti někoho s COVID-19. Nebo najděte doma mapu a vyzkoušejte, jak si pamatujete mapové značky.

2. Výbava pro bezpečné vycházení

Rouška, antibakteriální gel, rukavice a sluneční brýle – vaši 4 parťáci, bez kterých z domu nechoďte.

Nebojte se v přírodě sundat roušku, dýchat čerstvý jarní vzduch a tím budovat svůj imunitní systém. Když vycházíte z domu, mějte roušku samozřejmě nasazenou. Jakmile se ale dostanete do míst, kde se nenachází více lidí, můžete ji sundat a odložit do zavíracího pytlíku. Roušku si v přírodě nasaďte, když uvidíte nějaké lidi, nebo ji nahraďte nákrčníkem, který jednoduše natáhnete přes pusu a nos. Vždy si ale udržujte co největší odstup. Doporučujeme přibalit i náhradní čistou roušku, která se vždycky může hodit.

Vyrobili jsme pro nás a pro vás kvalitní upcyklované roušky ze zbytkových látek používaných při výrobě naší FL Collection 01 – za cenu, která pokrývá jen práci našich kolegů Vendy a Lukáše.  Před kapénkovou infekcí se můžete chránit i slunečními brýlemi, zkuste třeba hravé Izipizi nebo klasické brýle Komono.

3. Pohodlné oblečení

Základem každého vydařeného výletu (a taky šatníku) je kvalitní oblečení, ve kterém se cítíte dobře. Na objevování nových míst se podle nás hodí třeba kousky od Patagonie, The North Face, Topo Designs nebo Houdini Sportswear.

4. Ochrana před aprílovým počasím

Dubnové počasí je nevyzpytatelné, takže nezapomeňte na to, že by mohlo začít pršet nebo dokonce sněžit. Můžete se řídit podle mraků. Když uvidíte na obloze cumulonimbus nebo nimbostratus (druhy mraků), budete hned vědět, že začne pršet a musíte se schovat. Nebo si vyberte správnou nepromokavou bundu a o mraky se nemusíte vůbec starat. Patagonia bundy vyrobené z třívrstvého materiálu H2No™ s nepromokavou membránou vás spolehlivě ochrání před deštěm a nepřízní počasí stejně jako anoraky od The North Face.

5. Boty, ze kterých nebudou puchýře

„Propichovat, či nepropichovat puchýře? To je, oč tu běží.“ Se správnými botami tohle dilema nebudete muset vůbec řešit. Ať už si vyberete sportovní adidas Originals nebo New Balance, nohy vás v nich bolet nebudou. Pro kratší osamělé výlety zkuste i Birkenstock sandály, které pošlapou samy díky anatomicky tvarované kožené stélce. A jestli hledáte udržitelnou variantu tenisek, Veja je značka přesně pro vás! K výrobě používají udržitelně získávaný amazonský kaučuk, polyester z recyklovaných PET lahví nebo kůži s doloženým původem a auditovaným zpracováním.

6. Něco na hlavu

Jak byste mohli mít pod čepicí, když nemáte čepici? Patagonia nebo The North Face kšiltovka vás ochrání před sluncem a nepromokavé klobouky Rains zase před deštěm. A troufáme si říct, že i dost stylové.

Dobře, mít pod čepicí můžete i bez reálné čepice, ale kšiltovka nebo klobouk se vám na výlety a procházky bude vždycky hodit.

7. Jídlo a pití

Nezapomeňte na vlastní láhev s vodou, protože většina stánků a občerstvení je zavřená. Pokud některé mají otevřeno, může u nich být větší množství lidí. Nebo můžete zvolit termosku a udělat si do ní čaj. I když musíme uznat, že v tomto počasí je termoska vhodná spíš proto, že v ní voda zůstane studená po celou dobu vašeho výletu. 

Abyste nemuseli zbytečně chodit do obchodu, kde můžete narazit na více lidí najednou, zabalte si předem do vzduchotěsné krabičky svačinu. Nemusíte zrovna smažit řízky, ale něco malého se vám bude určitě hodit. Když s sebou navíc budete mít antibakteriální gel, bude ji i bezpečné sníst.

8. Deka na piknik

Když vyrazíte na odlehlé místo, asi tam budete těžko hledat lavičku. Deka tenhle problém vyřeší. Sednete si potom kdekoliv, kde si budete chtít na chvíli odpočinout. A když k tomu přidáte svou svačinu, máte zajištěnou piknikovou idylu.

9. Zabalte si věci do ledvinky nebo batohu

A do čeho si všechny tyto zmíněné věci zabalit? Jestli jdete na krátkou procházku a nemáte s sebou tolik věcí, bude vám nejspíš stačit ledvinka. Díky ní budete mít dezinfekci hned po ruce. Třeba pinqponq a Sandqvist ledvinky jsou stylové, funkční, udržitelné a můžete si vybrat z mnoha barevných variant.

Na delší výlety se vám už bude hodit batoh. Mezi naše oblíbence patří švédský Fjällräven, který určitě znáte díky jejich siluetě Kånken. My jsme si oblíbili i jejich další modely, třeba prostorný Greenland Top.