Levi’s na cestě k udržitelnosti

Budoucnost je konopná

Jan Bouška, 26. 11. 2020
Další článek

Levi’s přehodnocuje, jak vyrábí oblečení, aby to, co dnes máte na sobě, neskončilo později na skládce. Proto vytvořili svou zatím nejudržitelnější kolekci Wellthread. Je navržena podle čtyř principů – materiály, lidé, životní prostředí a procesy – spotřebovává méně vody, vyžaduje méně chemikálií, klade důraz na 100% recyklovatelnost a zaručuje spravedlivou odměnu za práci.

Levi’s tvoří nadčasové oblečení už od roku 1873. Klimatická změna ale probíhá právě teď (a čím dál rychleji). Levi’s návrháři z toho důvodu už dlouho pracují na obměně ikonických produktů, aby postupně snižovali uhlíkovou stopu. Levi’s Wellthread je kolekce vyrobená s prioritou na environmentální udržitelnost, a to jak v materiálech, tak designu.

Levi’s se propojil se švédským start-upem Re:newcell, který přišel s novou ohleduplnější technologií pro recyklaci oblečení. Namísto původního sekání, čímž se zničila původní jemnost materiálu, dochází k rozkladu pomocí malých trysek, které staré oblečení rozpustí. Re:newcell nazval výslednou látku Circulose, kterou časopis TIME zařadil mezi 100 nejlepších inovací roku 2020.

Čeho teď vidíte hodně v nové kolekci Levi’s je konopí. Budoucnost je totiž konopná.

Proč konopí?

  • Rychle roste a zlepšuje stav půdy díky dodávání dusíku.
  • Poskytuje důležité vedlejší produkty jako konopný olej nebo mulč.
  • Bezpečně se rozloží v přírodě a dodá půdě významné živiny.
  • Na jeho pěstování je potřeba minimální (pokud vůbec nějaké) množství pesticidů a hnojiv.
  • Podle Stockholmského institutu životního prostředí je potřeba přibližně 10 000 litrů vody na výrobu 1 kg bavlny, zatímco na stejné množství konopí pouze 300-500 litrů.

“Konopí se nejlépe hodí na výrobu lan. Levi‘s ale nyní objevil způsob, jak konopná vlákna změkčit a smíchat je s bavlnou. Výroba výsledného materiálu navíc potřebuje mnohem méně vody než úprava konopí pro výrobu běžných hrubých vláken.”

Konopná vlákna vznikají z tvrdého a dřevnatého stonku, což zapříčiňuje jejich hrubost připomínající len. Levi’s Wellthread tento problém řeší procesem „bavlnění“ konopí, který vlákno změkčí, takže je k nerozeznání od bavlny. Díky technologiím Water<Less navíc uspoří více než 96 % vody ve srovnání s tradičními procesy během finálních úprav.

Džíny a bunda v této kolekci se skládají ze směsi bavlny a konopí v poměru 70:30. Levi’s se chystá i nadále tuto směs “bavlněného” konopí vylepšovat, aby zvedli poměr konopí až na 50 %. Jemnost tohoto nového materiálu zaručuje, že se v džínách Stay Loose (pro něho) nebo High Loose (pro ni) budete cítit jako v klasických bavlněných, ale ušetříte spoustu vody, energie i chemikálií.

Jak uspěla značka Levi’s v našich kritériích na udržitelnost?

Získala 3,5 bodu ze 7 a má status  „Na cestě”. Proto Levi’s monitorujeme a dáváme pozor na všechny inovace, se kterými přijdou. Přejeme jim hodně štěstí a doufáme, že brzy náš Sustainable tag získají.