Outdoor vrací úder!

Gorpcore je nový normcore

Jan Bouška, 19. 10. 2020
Další článek

Módní vlna hitovek našich rodičů zaplavila i naše šatníky. Určitě si vybavíte fotku, na které se váš táta s mámou v nějakém kempu u rybníka spokojeně zubí v obrovských bundách, oba dva jsou narvaní do šusťáků, kolem pasu mají ledvinky a alespoň jeden z nich má na sobě rybářský klobouček. Ještě před pár lety byste si řekli, jak byli roztomilí, co? Jen kdyby na sobě neměli ty šílený hadry...

Nejdřív jste se styděli za vaše rodiče, teď se rodiče stydí za vás

Vtipné je, že teď se při pohledu na takové fotky modlíme, aby tyhle outfity měli ještě někde doma schovaný a my je mohli znovu oprášit. A ještě vtipnější je, že nás rodiče za tuhle naší obsesi v šusťácích, botaskách a ledvinkách odsuzují. Ale opravdu. Kamarádce se minulý týden rodiče vysmáli, že v tomhle by oni už ani k ohni nevylezli. A to měla na sobě krásnou oversized džínsku a Carhartt corduroy bucket hat.

Takže omyl, rodičové. Doby, kdy frčela hesla typu: “Bez podpatků a řasenky ani s košem nevyjdu,” jsou dávno pryč. Žijeme v době, kdy móda dosáhla nedosažitelného – absolutního pohodlí a praktičnosti. A myslím, že i Audrey Hepburn by byla nadšená, kdyby mohla snídat jako gorpcore.

A co za to může?

Ta notoricky krásná vrtkavost módy. Oblečení, které definovalo 80. léta, se dlouho válelo jen v rozích sekáčů. Po jednom Newyorském Fashion Weeku se ale dramaticky vrátilo zpět. A to v hodně nadupaném a šťavnatém stylu.

Gorpcore si vzal do parády módní rétoriku osmdesátek (resp. našich devadesátek) a zkombinoval ji s touhou po svobodě pohybu – a to nejen ve formě cestování, ale i v tom samotném “hýbání se”. Tahle svoboda samozřejmě tkví v naprosté funkčnosti.

Jde vlastně o to, abyste v tom oblečení zvládli posekat trávník, ideálně ještě za deště a při teplotě na bodu mrazu. Pak se sebrali a jeli do práce, odpoledne excelovali na randíčku a ještě to po cestě domů vzali přes les a naštípali dříví. 

A ještě …u toho vypadali zatraceně dobře! 

I když, přiznejme si, že tady se ta funkčnost trochu zvrtla. Protože v bílých chunky boots si dá většina lidí hodně velký pozor na to, po čem s nimi bude šlapat. Takže je to spíše look, jak kdybyste jeli do hor, ale vlastně chtěli celou dobu zůstat ve městě. 

http://www.instagram.com/p/CANWcZaHGhl/

Pohodlí je základ i pro červený koberec

Internet za průkopníky gorpcore považuje A$AP Rockyho (a jeho ikonický outfit v oranžové naducané bundě), Kendall Jenner (a její lásku ke sportovním ledvinkám) a Draka (který tvrdí, že vystupuje jenom v oblečení, které je funkční). 

View this post on Instagram

storage

A post shared by nm (@nicolemclaughlin) on

“Není stylovějšího oblečení, které není vůbec stylové.”

Gorpcore je vlastně cokoliv od Patagonia, North Face, Teva, Columbia nebo Birkenstock.  Fleecové vesty, barevné, až příliš velké naducané bundy, ponožky a sandály, odolné pláštěnky a vše nepromokavé. Nejlépe na suchý zip. A v barvách. Divokých, nebo zemitých. Sladěných i nesladěných. Tedy spíše nesladěných. Vlastně čím méně to k sobě ladí, tím lépe. 

Gorpcore ale není jen outdoorové oblečení od hlavy až k patě. To by bylo příliš doslovné a nedůvtipné. Jde o to umět do hry zapojit i další nesmrtelné prvky jako jsou košile od Dickies, nebo cokoliv od Vans. 

View this post on Instagram

Cut it all off now he look like Eve

A post shared by Jonah Hill Outfits (@jonahfits) on

Gorpcore je docela nesourodý mix. Není se čemu divit, má to vepsané přímo ve své DNA. Název je odvozen od “Good old raisins and peanuts”, neboli také trail mixu (anglické označení pro mix oříšků a sušeného ovoce – taková naše studentská směs). Balíček, který si sebou vezmete na túru, protože víte, že vás tam podrží. Důvtipná paralela této směsi je v tom, že ji najdete i v meníčku v divadle nebo kině, ale i ve svém šuplíku v kanceláři. 

https://www.instagram.com/p/BhnCFmBnnmS/

Gorpcore v sobě podtextově nese ale i větší message. Otevírá totiž otázky udržitelnosti, recyklace a upcyklace. Swapování a nákupů v sekáči. Je to móda, která naléhá a tlačí dopředu názory, které kombinují ego boosting i společenskou odpovědnost. 

Takže – přesto všechno dává gorpcore jako celek smysl. A my tomu můžeme rozumět, ale nemusíme. Víme jen, že možnost nosit gorpcore nám budou závidět i generace po nás, které se nám za to možná vysmějou, ale pak si jednou řeknout: “Hele, ledvinka, to je super věc…”

View this post on Instagram

biiiiiiiiigggg mood rn

A post shared by Osh ®⚡︎✨ (@undercoverosh) on