Dovolená trochu jinak aneb..

Cestování v dodávce

Vendy Müllerová, 6. 8. 2023
Další článek

Dovolená určo nemusí znamenat přikovat se na lehátko a týden poctivě tmavnout s koktejlem v ruce. I když ani to někdy nezní úplně špatně. Občas je ale zkrátka potřeba to trochu oživit a vyměnit hotely, apartmány a B&Bs za pořádný dobrodružství.

Pokud nejste přímo stanový typ, tak se nabízí krásná alternativa v podobě hotelu na kolech aneb dovolená v dodávce. Kupování a přestavování dodávek na obytná auta je velký trend posledních let, který určitě stojí za pozornost. Než se ale pustíte do takového projektu, můžete si to zkusit i na nečisto a dodávku si na dovolenou půjčit. No a kam s ní jet? Na co si dát pozor a na co nezapomenout?

V rámci přípravy tohoto článku jsme se spojili s několika značkami a cestovateli, kteří se nám svěřili se svýmy tipy, triky a doporučeními ohledně cestování v dodávce.

Dodávkou k moři

Největší výhodou cestování v dodávce je svoboda, kterou vám bydlení na kolech poskytuje. Takže ať už vás lákají hory, moře, cestování v létě nebo v zimě, fantazii se meze nekladou. A v dodávce to platí dvojnásob. Na pláž to máme z ČR mnohem blíž, než by se mohlo zdát, a proto určitě stojí za zvážení vyjet právě k moři. Jaké pláže máme nejblíž?

  • Štětínský záliv v Baltském moři v Polsku (přibližně 430 kilometrů, cca 5 hodin cesty)
  • Ostrov Rujána v Baltském moři v Německu (přibližně 600 kilometrů, cca 7 hodin cesty)
  • Terstský záliv v Jaderském moři v Itálii (přibližně 530 kilometrů, cca 6 hodin cesty)

Další tipy na trasy, všemožné vychytávky, ale hlavně možnost zapůjčení dodávky či karavanu najdete u prvního z našich parťáků na Campiri.cz.

Tipy od Annie a Roberta

Vášniví cestovatelé Annie a Rob pro vás dali dohromady několik tipů pro dovolenou v dodávce a také místa v Evropě, která určitě nemůžete vynechat.

Jejich oblíbenou destinací na dovolenou dodávkou je jednoznačně Skandinávie a Skotsko, kde se na cestách cítí nejvíce svobodně. Parkovat i přespávat lze v těchto zemích totiž skoro kdekoliv. Mezi jejich top spots patří:

  • Skotsko: NC500, Isle of Skye, Glencoe, Loch Glass, Rattray Head Lighthouse
  • Norsko: Lofoten Islands, Vesterålen, Senja, Jostedalsbreen National park, Hardangerfjord

Na co myslet při plánování:

  • Výběr správné dodávky, která vám bude vyhovovat. Rozhodujte se podle toho, na jak dlouho a do jaké země pojedete, zda budete jezdit i v terénu, a také kolik potřebujete úložného prostoru.
  • Dobře si zorganizujte věci uvnitř dodávky a využití úložného prostoru. První dny budou vždy o poznávání auta a zvykání si na novou rutinu. Správná rutina je všechno a rozhodně vám usnadní celou dovolenou.
  • Vyřešte nabíjení. Pokud nemáte rádi kempy a snažíte se většinou spát na divoko, je potřeba řešit nabíjení. Nejlepší je mít v autě přenosnou nabíjecí stanici. Ze zkušenosti můžeme doporučit BigBlue se solárními panely.
  • Připravte se na všechno a vždy se snažte najít bezpečné místo na spaní. Pokud z nějakého důvodu nocujete někde, kde se necítíte bezpečně, mějte vždy po ruce klíče od auta, baterku, mobilní telefon a buďte připraveni na rychlý odjezd.
  • Balte s ohledem na množství úložného prostoru a jen věci, které opravdu využijete.
  • Stáhněte si aplikaci Park4Night, ve které najdete místa na přespání, výměnu vody, atd.

Naše tipy

  • Třeba myslet na zásoby vody a pitný režim. Super pomocníkem jsou kvalitní termosky, které udrží pití studené nebo teplé až hodiny. Zásobáren vody je dobré mít vice – větší i menší.
  • Základní výbava na přípravu & uchování jídla, která je snadno sbalitelná a nezabere moc místa – kapesní nůž, příbory, foodboxy.
  • Na chladnější noci v dodávce, večery venku nebo i letní výlety v teple je super merino vlna, která v chladu zahřeje, ale v horku chladí, dobře se větrá, je odolná vůči zápachu a při správné péči vydrží roky.
  • Myslet na základní gear, který pomůže venku i v autě, když se něco stane – čelovka, mapa, základní nářadí.
  • Pokud se chystáte mimo civilizaci, vždy si ověřte, že na dané místo můžete a myslete na přírodu. Nenechávat za sebou nepořádek, neničit přírodu a nedělat oheň, pokud není třeba, je pouhý základ. Zkrátka buďme k přírodě šetrní a ohleduplní.

Stay tuned...

A aby toho nebylo málo, s našimi parťáky jsme si pro vás nepřipravili pouze tento článek plný tipů a informací, ale taky malé překvapení. Už dnes večer najdete na našem Instagramu soutěž o víkend v dodávce a další ceny. Tuto soutěž jsme pro vás dali dohromady ve spolupráci s Campiri, Annie a Robem, Biooo a Chimpanzee a vy se už dnes večer budete moct zapojit a vyzkoušet si dovolenou v dodávce na vlastní kůži.