FREITAG

Upcycling už od roku 1993

Freshlabels, 16. 10. 2019
Další článek

Daniel a Marcus Freitagovi ušili svůj první batoh ve svém obýváku z kusu plachty, použité duše z kola a bezpečnostního pásu. Na základě této inovativní myšlenky recyklovat staré tarpaulinové plachty a využít je k výrobě odolného a funkčního produktu, vznikla švýcarská značka Freitag.

Výroba

  • 1. Truckspotting

    Aby mohla firma fungovat, 5 nákpučích Freitagu musí každoročně koupit 640 tun plachet. Ty odkupují z nepoužívaných kamionů přepravních firem. Snaží se vybírat neokoukané barvy a motivy, aby batohy a tašky byly rozdílné.

  • 2. Řezání plachet

    Když jim dovezou plachty, jsou to obří špinavé kusy, které je potřeba proměnit v batohy. Prvním krokem je plachty nařezat na menší kusy, aby je mohli uskladnit a dále použít.

  • 3. Praní

    To co se děje v centrále Freitagu, nemá moc společného s klasickou prádelnou. Hlavní cíl je proměnit “staré” do “vintage” stavu. Při tomto procesu se snaží využít naplno odchycenou dešťovou vodu, aby předešli plýtvání. Po umytí se musí usušit, zabalit a poslat k dalšímu procesu.

  • 4. Design

    Ti pracují individuálně s každým kusem a pomocí šablon vyřezávají jednotlivé části tašek a batohů. Musí se starat také o to, aby k sobě všechny jednotlivé kusy ladily a výsledný produkt vizuálně ladil.

  • 5. Kompletace

    Prototypy a testovací kusy jsou šité přímo ve F-actory ve Švýcarsku. Prodejní kusy jsou šity v továrnách v Portugalsku, České republice, Bulharsku a Tunisku a pak zpět distribuovány do Curychu. Tašky a batohy s nejlepšími motivy se prodávají přímo na online shopu Freitag. Proto se taky musí roztřídit a poté nafotit.


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, null given in /home/forge/discovermag.freshlabels.cz/wp-content/themes/freshlabels/includes/functions/class-bd-theme-functions-freshlabels-products.php on line 61

Freitag z PETky

Letos brand přišel se zásadní novinkou. Základem kolekce Tarp on PET je kombinace jejich signature materiálu – tarpaulinu a textilie z recyklovaných PET lahví. PET textilie reprezentuje lehkost, měkkost a flexibilitu, kterou kamionové plachty nemají. Díky tomu se materiály skvěle doplňují a batohy jsou jak odolné, tak lehké. Barvení probíhá technologií We aRe SpinDye®. Ta vyžaduje méně vody, chemikálií a energie než při běžném barvení. Barva se míchá s lahvemi přímo při řezání, užitím techniky snování.

Značka Freitag nevyrábí jen batohy a tašky. Vyvinuli novou tkaninu F-ABRIC z konopných vláken. Z té vyrábí oblečení, které je bezpečné k nošení, protože v tkanině nejsou žádné přidané chemikálie a zároveň jsou zcela kompostovatelné. 

Batohy, tašky, ledvinky a peněženky jsou vyráběny souladu s cirkulární ekonomikou a v rámci kruhové filozofie brandu Freitag, kterou dotáhli až tak daleko, že ve firmě zbortili klasickou hierarchickou strukturu. Místo ní nastolili inovativní holokracii – propracovaný organizační systém založený na svobodě práce, vlastní zodpovědnosti a self-managementu.

Jako novinku na svém webu nabízejí funkci S.W.A.P. Ta funguje na tom principu, že si zaregistrujete svůj Freitag batoh nebo tašku, a ve chvíli kdy vás omrzí ho můžete vyměnit s jiným majitelem Freitagu za jiný batoh.