VEJA

I tenisky můžou být udržitelné

Freshlabels, 16. 10. 2019
Další článek

Zakladatelé francouzské značky VEJA se rozhodli vyrábět tenisky, protože ty jsou jedním ze symbolů současné generace, kdy se ze sportovní obuvi stala záležitost každodenního životního stylu. K výrobě používají udržitelně získávaný amazonský kaučuk, polyester z recyklovaných PET lahví a kůži. Tu odebírají jako druhotný produkt z masné produkce a pečlivě si vybírají své dodavatele.

Organická bavlna používaná značkou VEJA je pěstována a sklízena v Brazílii a Peru na plantážích, které jsou zodpovědné k životnímu prostředí i lidem, kteří na nich pracují. Dbají na dodržování principů fair-trade u všech dodavatelů bavlny, které následně používají k výrobě tkaniček, kanvasu i dalších jejich částí. Spolupracují přímo s farmáři a kupují bavlnu přímo od nich a zajišťují tak, aby za materiál dostali odpovídající finanční částky.

V roce 2015 se značka kvůli velkým suchům potýkala s nedostatkem bavlny, takže místo pěstování vlastní používala bavlnu recyklovanou. V roce 2018 značka zakoupila 27 000 kg organické bavlny, která byla vypěstována téměř 200 rodinami v Brazílii

  • Kaučuk

    Od roku 2004 nakoupili 195 tun kaučku, což pomohlo zachovat 120 000 hektarů Amazonského pralesu. Z kila přírodního kaučuku je zachráněno 1,2 hektaru lesa každý rok. Kolik takový kaučuk stojí? Cena se pohybuje kolem 2.77€/kg, pro srovnání je cena syntetického kaučuku mezi 1.35€/kg a 2.55€/kg. Amazonský prales je jediné místo na planetě, kde se kaučuk přirozeně vyskytuje. Proces při kterém se kaučuk sbírá zajišťuje, že se strom může regenerovat a dál růst. Od roku 2007 VEJA spolupracuje s organizací Amopreab, která má pod sebou kolem 120 rodin, které mají díky ní stálou práci, za kterou dostávají poctivě zaplaceno. Z kaučuku se následně vylévají podrážky bot. Celý tento proces je obrovským sociálním i technologickým pokrokem.

  • Transparentnost

    Veja si zakládá na 100% transparentnosti ke svým zákazníkům ohledně celého procesu produkce. 

  • Fair-trade

    Už od roku 2004 funguje celá firma na fair-trade principu. Ačkoliv už od roku 2015 nemají oficiální certifikaci a kvůli vysokým nákladům ji zrušili, dodržují veškeré podmínky pro její získání. Pracují s dodavateli materiálů přímo bez prostředníků a platí za 40 % s předstihem, takže farmáři dostávají zaplaceno za materiály zhruba rok předtím, než je bota vyrobena. 

  • Organická certifikace

    Každoročně kontrolují bezpečnost použitých chemikálií, aby v nich nebyly obsažené látky, které znečišťují životní prostředí. 

  • Pracovní podmínky

    Pokud jde o pracovní podmínky, zajišťují pro své zaměstnance zákaz dětské práce, nucené práce, diskriminace, zajištění bezpečnosti práce, respekt, slušnost mzdových podmínek a právo na odbory.

B-Mesh

Upcyklace je proces při kterém se materiálům z produktů, které se už nepoužívají najde nový význam. Veja používá plastové lahve, recyklovaný polyester a recyklované kusy tkanin, které by zůstaly jako odpadní materiál z továren. B-mesh je tkanina vyrobená výhradně z recyklovaného polyesteru. Je lehký, prodyšný a vodotěsný. Vyrábí se v Santo André v Brazílii z plastových lahví, které se shromažďují, třídí a poté transformují na plastové vločky. Tyto vločky se vytlačováním promění na polyesterové vlákno. V průměru jsou zapotřebí 3 plastové lahve, aby se vytvořil pár VEJA tenisek.

Kůže

Tu odebírají jako druhotný produkt z masných produkcí a pečlivě si vybírají své dodavatele. Záleží jim také ne tom, aby kůže nepocházela z farem, které se nacházejí na místě kde proběhla deforestace pralesa. Zároveň vyrábějí i veganské modely bot. Zařekli se, že 1 ze 4 produktů, které budou prodávat, bude 100% veganský. 

 

Bezmarketingová kultura

Firma Veja ze zřekla kompletně svého marketingového budgetu a rozhodla se tyto peníze investovat do poctivé a kvalitní výroby a pracovních podmínek pro své zaměstnance.