Armedangels #DetoxDenim

Džíny bez toxických materiálů

Jan Bouška, 28. 2. 2020
Další článek

Kůže je největší lidský orgán, a proto se německá značka Armedangels začala zajímat o látky, které na ni dáváme. Armedangels se zaměřili na 3 velké problémy spjaté s výrobou džín – neudržitelné pěstování bavlny, plýtvání vodou a používání nebezpečných chemikálií. A podařilo se jim to. Detoxikovali kalhoty.

Denim je nadčasová záležitost a patří mezi základy každého šatníku. Před 3 lety se však v Armedangels podívali zblízka na jeho výrobu. Zjistili, že jde o špinavý business znečišťující životní prostředí. Při výrobě 1 metru denimové látky se spotřebuje přibližně 1 301 litrů vody a vyprodukuje cca 6,8 kg CO2 eq. Armedangels #detoxdenim potřebují pouze 514 litrů vody a vznikne asi 2,45 kg CO2 eq.

CO2 ekvivalent je míra používaná pro srovnání emisí různých skleníkových plynů založená na jejich potenciálu pro globální oteplování.

Pro denim používají 100% organickou bavlnu od certifikovaných dodavatelů z Turecka, kteří pěstují bavlnu bez toxických hnojiv a pesticidů.

Na následné barvení a mytí je potřeba spousta vody. Toxické látky navíc potom znečišťují podzemní vodu. Armedangels však využívá pouze GOTS certifikované partnery, kteří používají neškodné chemikálie a spotřebovávají méně vody. #DetoxDenim kalhoty obsahují 0 % toxických chemikálií, protože se na barvení používá umělé indigo.

Na bělení se běžně používají velice nebezpečné chemikálie. Armedangels se proto například úplně vyhýbají manganistanu draselnému a chloru. Místo toho využívají moderní technologie jako lasery a ozonoterapii. Tato laserová technologie ušetří 62 % energie a 67 % vody.

I tak celý proces není perfektní. Armedangels si to uvědomují a chtějí se i nadále zlepšovat, obzvlášť ve fázi barvení.

Oblečte si kalhoty bez toxických látek a pomozte Armedangels měnit průmysl.