Freitag Ad Absurdum

Jak vypadá ultimátní upcyklace

Jan Bouška, 18. 6. 2020
Další článek

Když zakladatele Freitagu oslovili Muzeum současného designu a užitého umění ve městě Lausanne, aby společně vytvořili výstavu, bylo jasné, že vznikne něco unikátního. Bratři Marcus a Daniel se spojili s koncepčními umělci Frankem a Patrikem Rilke. Společně vizualizovali a dovedli do absurda základní principy brandu. Jak se jim to podařilo?

Bratři Freitagové už od roku 1993 vdechují život starým kamionovým plachtám. Inovativní myšlenka recyklovat tarpaulinové plachty se ukázala jako perfektní vodítko, jak zužitkovat nepotřebný materiál a vytvořit z něj atraktivní a extrémně odolný batoh nebo tašku. Veškeré plachty jsou shromažďovány v průmyslovém komplexu Noerd v Curychu, kde dochází k jejich očištění a rozřezání do potřebných tvarů. Při praní se dokonce snaží využít naplno odchycenou dešťovou vodu, aby předešli plýtvání. Proto si právem zasloužili náš Sustainable tag.

Batohy, tašky, ledvinky a peněženky jsou vyráběny v souladu s cirkulární ekonomikou. Na oběhu a recyklaci je založený i celý koncept Ad Absurdum. Čtveřice kreativců vyzvali své zákazníky, aby se vzdali svých tašek. Jakmile nasbírali více jak 100 tašek nebo batohů, ve své curyšské továrně je rozřezali a spojili dohromady, aby nakonec vyrobili plachtu na nákladní automobil. Tato akce posunula celý výrobní proces jejich výrobků na hranici absurdity.

Novou vícebarevnou patchwork plachtu namontovali na kamion a vydali se na roadtrip po Švýcarsku. Diskutovali s lidmi o problémech 21. století a vytvořili manifest pro chování spotřebitelů v dnešní době.

1. Udržujeme věci v uzavřených cyklech.
2. Vlastníme objekty, které vydrží.
3. Opravujeme.
4. Věříme v systémy navržené pro kompatibilitu.
5. Upřednostňujeme přístup před vlastnictvím.
6. Platíme za výsledky, nikoli zdroje.
7. Ztrácíme rychlost, abychom získali čas.

Všechny zážitky, zkušenosti a setkání posloužily jako námět výstavy a knihy Ad Absurdum. Ale asi se ptáte, co se stalo s plachtami na kamionu. Freitag z nich znovu vytvořil tašky a batohy, což znamená, že zrecyklovali už dvakrát recyklovaný materiál!

Výsledek jejich práce můžete aktuálně vidět v našem Sustainable Store na Letné, který se nyní stal druhým obchodem v České republice, kde můžete pořídit produkty od Freitag. Ten první je náš Backpack Store na Jindřišské. Přijďte se podívat na Ad Absurdum výstavu a prolistovat knihou o celém projektu. Na prvních pár šťastlivců čeká i limitovaný dárek – Freitag Cardholder, takže si pospěšte, protože vám určitě udělá radost.