Inspirace pro zodpovědnější Vánoce

Jak zabalit dárky udržitelně(ji)

Freshlabels, 14. 12. 2023
Další článek

Vánoce, Vánoce přicházejí! A s nimi i dárky a jejich balení. Máme pro vás pár tipů, jak dárky zabalit tak, aby byly originální a udělaly radost i přírodě. Inspirujte se udržitelností.

Několik rolí vánočního papíru každý rok? Zapomeňte, peníze jsou pryč, papíru je stejně málo, shánět rozumný design, aby šel člověk světa kraj. A nenechte se mýlit, balit dárky udržitelně, není ještě horší nebo větší nuda, než „běžnou“ cestou. Naopak. Kreativitě se meze nekladou a možností je nekonečno. Navíc si dáváte záležet i na balení dárku a vytvořit něco jedinečného, pro obdarovaného radost nadruhou. A radost bude mít i příroda.

Balící papír

Vyhnout se novému balícímu papíru nebylo snazší. Využít můžete například staré noviny, obaly, ve kterých vám přišel balíček, krabice, papírové tašky, které stačí pouze rozstřihnout do požadovaného tvaru nebo papír z minulého roku.

A čím dát papír dohromady do úhledného balení? Proti klasické lepence existuje mnoho alternativ jako papírové lepenky nebo přírodní materiály jako rostlinná vlákna, lýko nebo starý provázek. Pokud šijete a nebo máte doma třeba dlouho nenošené kousky, koukněte i po zbytcích a pruzích látek, tkaničkách, nitích a dalších možnostech.

A nezapomeňte na Štědrý den zase nějaké ty papíry a obaly zachránit, protože není žádná ostuda použít je znovu!

Zdobení

Recyklovaný papír můžete pak vyzdobit přírodními materiály místo zbytečných ozdob.
Na zdobení můžete využít sušené ovoce, nebo přírodní materiály, které najdete u vás na zahradě, v parku nebo v lese.

Jejich největší výhodou je kromě toho, že eliminují zbytečné plasty, že šetří vaši peněženku a ještě u jejich sbírání můžete zažít zábavu, když pro ně vyrazíte sami nebo s dětmi ven.

Nejlépe se na vánoční dárky hodí:

  • sušené ovoce – například pomeranče, citróny, ale třeba i kiwi
  • ořechové skořápky
  • větvičky smrku, jedle nebo túje
  • sušené barevné listy
  • šišky
  • jeřabiny
  • větvičky myrty, eukalyptu nebo jiných keřů
  • a mnoho dalšího, co příroda kolem vás nabídne.

Z přírodnin můžeme vytvořit i originální věnec nebo stolní dekoraci z lesních šišek a větviček. Pro ty, kteří chtějí být více kreativní, doporučujeme vyrábět ozdoby z modelovací hmoty. Ta vydrží i mnoho let.

Udržitelné dárky