Jak se v nich vyznat a vybrat ty pravé

Kalhoty pro všechny

Jan Bouška, 22. 4. 2020
Další článek

Vy, vysoký, vydra, výr. Ný, natý, itý, ičitý. Teach, taught, taught. Chinos, culottes, selvedge denim. Ano, je to tak. V kalhotách se můžete vyznat stejně jako ve vyjmenovaných slovech, chemickém názvosloví nebo anglických nepravidelných slovesech. A jestli si úplně jistí nejste, v tomto článku vám poradíme, abyste si na Freshlabels mohli vybrat ty pravé.

Protože vám chceme ulehčit online nákup kalhot, produkty vám změříme na centimetr přesně. Umístili jsme u každého výrobku na Freshlabels tabulku velikostí, kde si můžete vybrat, jakou velikost chcete změřit (stačí kliknout na odkaz „přesné rozměry“). Odpověď s mírami dostanete v pracovních dnech do 24 hodin.

Říká se, že jeden obrázek vydá za tisíc slov. Znamená to, že jedno video vydá za tisíc fotek? Doufáme, že ano, protože jsme natočili 2 videa, které vám představí základní typy kalhot v naší nabídce. Dejte nám vědět, jak se vám líbí!

VIDEO PÁNSKÉ KALHOTY

VIDEO DÁMSKÉ KALHOTY

Chinos

Vyslovujte jako “činos”, protože takhle se jim začalo říkat podle Číny, odkud pocházela bavlna na výrobu. Chinos mají původ v armádě a začaly se vyrábět už během španělsko-americké války v roce 1898. Na začátku 20. století se potom staly součástí americké uniformy. Byly tak populární, že je vojáci nosili i v civilu. Když je oblékl James Dean nebo Steve McQueen, bylo jasné, že se chinos kalhoty stanou nadčasovým kouskem.

Chinos jsou poloformální kalhoty a dají se nosit do práce i ve volném čase. Jsou univerzální a vždy v nich budete vypadat elegantně. Původně se vyráběly ze 100% bavlny, nyní se přidává polyester a elastan, aby byly kalhoty pohodlnější. Nejtypičtější barvou je khaki a hnědá (určitě už tušíte proč). Tyto variabilní kalhoty se hodí do každého šatníku.

Baggy jeans

Baggy jeans jsou široké loose fit kalhoty, které neobepínají vaši postavu.

Nejznámější boyfriend jeans, tedy pánské kalhoty ale ušité pro ženy, patří mezi ty nejpopulárnější. Kombinací s podpatky nebo barevnou halenkou vytvoříte perfektní edgy look. Levi’s je značka, která si nechala patentovat první dámské kalhoty. Jestli vám ještě chybí pár kalhot od tohoto denimového brandu, neváhejte, protože mezi nimi rozhodně najdete ty pravé baggy jeans přímo pro vás.

Smart casual

Vypadat reprezentativně, ale zároveň na sobě nemít korzet nebo smoking, lze díky smart casual stylu oblékání. Smart=chytře a casual=pohodlně. Představte si to jako způsob oblékání, který vám pomůže vypadat dobře, ale zároveň se cítit, jako byste na sobě měli tepláky. Jednoduché a elegantní kalhoty Loreak tyto podmínky splňují a rozhodně s nimi neuděláte krok vedle.

Selvedge denim

Jak poznáte selvedge denim? Stačí ohrnout nohavice a podívat se na švy. Selvedge denim je tkaný na původních člunkových stavech, které nit útku nestříhají, ale vedou od jednoho okraje k druhému. Takto vzniká čistý a zakončený okraj látky – self edge, který není roztřepený a má bílou barvu s červeným nebo jinak barevným proužkem. Dříve se podle této barvy odlišovala značka kalhot, dnes už však takový význam nemá.

Tímto způsobem se původně vyráběly všechny kalhoty. Svoboda, hippies a Amerika zvedly poptávku po denimu, a proto se muselo přejít na jednodušší a rychlejší způsob výroby kalhot na modernějších tkalcovských stavech. Většina dnešní produkce denimu je non-selvedge, protože je až 14x rychlejší než selvedge.

Pokud toužíte po autentických a kvalitních kalhotách, které vydrží déle než klasický denim, pořiďte si jeden pár například od Knowledge Cotton.

Slim jeans

Slim kalhoty nejsou příliš úzké ani příliš volné. Mají rovné nohavice, standardní výšku pasu a u kotníků jsou zlehka širší. Tento univerzální typ kalhot sluší úplně každému. U kotníků je můžete vyhrnout nahoru stejně jako náš model Štefan, který má na sobě kalhoty značky Obey.

Skinny jeans

Tyto úzké kalhoty jsou přesným opakem baggy jeans. Mohlo by se vám zdát, že skinny jeans jsou to stejné jako slim jeans. Nebudeme s vámi hrát “Najděte 5 rozdílů” a raději vám popíšeme, v čem se liší.

Pružnější skinny fit kalhoty obepínají celé nohy od stehen až po kotníky, mají vyšší pas a zúžené nohavice (většinou o 1,5 cm než slim). Abyste se v nich cítili dobře, měly by vám padnout přesně na míru.

Culottes

Do historie culottes moc zabíhat nebudeme. Zahrnuje totiž středověk, francouzštinu, aristokraty, viktoriánskou Anglii, francouzskou revoluci, George Washingtona, jízdu na koni, později na kole, Coco Chanel a dokonce i Lady Dianu. Jedno je ale jasné. Tyto pohodlné, elegantní a chic kalhoty stojí za to!

Culottes jsou zkrácené kalhoty, končící pod koleny nebo v půli lýtek, které se postupně rozšiřují. Díky jejich A-tvaru se jim říká i kalhotová sukně – napůl kalhoty, napůl sukně. Sladit je můžete jednoduše se vším podle toho, kam se zrovna chystáte. Do práce, na party nebo třeba na golf.

Pro menší postavy, jako naše modelka Katja, se hodí delší culottes, zatímco pro vyšší doporučujeme kratší a širší nohavice. 

Jsme rádi, že zrovna culottes jsou součástí i naší vlastní FL Collection 01. Culottes patří mezi unikátní kousky, které nepodléhají žádné sezóně. Stačí si vybrat ty, které vám budou nejvíc sedět.

Leisure pants

Jako poslední kategorii jsme pro vás vybrali leisure pants, kalhoty na volný čas, které musí být vyrobené z kvalitního a příjemného materiálu. Pánské joggers mají nižší sed, jsou pružné a v pase se dají stáhnout šňůrkou. Stylovou a pohodlnou alternativu denimu perfektně zvládá například značka Carhartt WIP.