Pinqponq opět posunul hranice

Nejudržitelnější batohy na světě?

Jan Bouška, 3. 9. 2020
Další článek

Značka pinqponq udává sustainable trendy již dlouho, nyní se ale přihlásila o slovo udržitelného lídra. Planetě se pomáhá nadechnout s kolekcí MRP o které sebevědomě prohlašuje, že obsahuje nejudržitelnější batoh na světě. Prozkoumejte, čím je tak unikátní.

Pinqponq kolekce MRP, za kterou stojí označení Most Responsible Product, se postavila hned několika výzvám:

  • Čelit klimatickým změnám.
  • Zabraňovat znečišťování vody.
  • Zajištění důstojných pracovních podmínek.

Ke spolupráci si proto pinqponq přizval organizaci Climate Partner.  Vzniklo tak parťáctví, které nastavilo celý proces výroby k co největší sustainable dokonalosti. Batohy jsou udržitelně navrženy do posledního detailu. Včetně zipů a popruhů. Představujeme vám batohy Kalm a Klak a ledvinku Brik.

Několik zásadních věcí, které byste o MRP kolekci měli vědět:

  • Na modré vlně bez chemikálií

    Certifikační označení bluesign® pinqponqu prokazuje, že batohy mají minimální dopad na životní prostředí. Při celém procesu výroby myslí pinqponq i zodpovědný přístup ke zdrojům a také na uživatelskou bezpečnost. Batohy ošetřuje šetrnými přípravky NEOSEED®. Díky tomuto ošetření máte jistotu, že do světa nevypouští toxické chemikálie a můžete s nimi vyrazit ven i do deště a větru. Všechny produkty pinqponqu jsou navíc veganské a schválené organizací pro dobré životní podmínky zvířat PETA.

  • Voda je v suchu

    Velký důraz klade pinqponq na šetření pitné vody. Té se nejvíce spotřebovává během barvení, a tak jsou pigmenty barvy přidávány ještě během výroby příze. Šetřit vodou pomáhá i zpracováním recyklovaných a ekologických materiálů, které zároveň snižují závislost na fosilních palivech a snižují produkci CO2.

  • V hlavní roli neutralita

    Bohužel i nejvíce vědomý výrobní proces stále způsobuje emise CO2. Climate Partner proto pinqponqu počítá emise, které při výrobě generuje. Ty se pak snaží neutralizovat investicemi do projektu na ochranu čisté a pitné vody v Indii. A až do konce října z každého kusu prodeje MRP kolekce věnuje 5 Euro neziskové organizaci oclean, která bojuje za oceány bez plastu. Rovněž by to nešlo bez šetrné dopravy. Proto jsou všechny batohy přepravovány co možná nejvíce klimaticky neutrální přepravou.

  • Výrobní proces

    Kromě ekologické dimenze odpovědnosti se také pinqponq stará o sociální aspekt procesu. Jako Fair Wear Leader v neziskové organizaci Fair Wear Foundation se zavázal k dodržování přísnému kodexu o neustálém zlepšování pracovních podmínek jako je bezpečnost, férové mzdy a pravidelná pracovní doba.

Nekonvenční složení

Ve složení najdeme hned několik zajímavých novinek:

  • Hlavní složkou batohů je organická bavlna, která se pěstuje podle pravidel GOTS (Global Organic Textile Standard), což je přední světový standard udržitelnosti pro textilie vyrobené z organické bavlny.
  • Pinqponq se také snaží reagovat na ekologické problémy. Přišel s chytrým řešením zpracovávání řas, které se s narůstajícími teplotami přemnožují a vyvádí ekosystém z rovnováhy. Čalounění uvnitř ramenních popruhů a zadního panelu je vyrobeno z pěny BLOOM EVA, což je první rostlinná pěna s přísadou biomasy na bázi rostlin a řas.
  • Další nápadité ekologické řešení je použití ricinových zrn, což jsou robustní jednoleté rostliny, které nekonkurují půdním plodinám a je možné je používat pro výrobu doplňkových komponentů jako jsou přezky, pásky a zipy. Oproti konvenčně vyráběným doplňkům snižují produkci CO2 o 70 %.

Je pinqponq MRP nejudržitelnějším batohem na světě? Na to odpovědět neumíme, ale rozhodně k tomu má hodně blízko a inovace, které představuje, posouvají výrobu batohů mílovými kroky udržitelnějším směrem.