Jan 'N June

Řekněte sbohem fast-fashion

Jan Bouška, 5. 6. 2020
Další článek

Řekněte sbohem fast-fashion s německou transparentní značkou Jan ‘N June. Tento eco-label věří v udržitelnou módu, slow fashion a recyklaci. Chce vytvářet produkty, které budete milovat a které zůstanou ve vašem šatníku napořád. Jak Jan ‘N June vznikl a jak lze vyrábět elegantní oblečení šetrným způsobem?

Dejte si pozor, pokud s kamarády pijete víno, je dost možné, že dostanete nějaký nápad a vznikne z toho fashion revoluce. Stalo se to Anně a Jule z Hamburgu už v roce 2013. Kladly si otázku, jestli existuje stylová, udržitelná a cenově dostupná značka oblečení. Žádnou nenašly. A jak se říká, ve víně je pravda, takže jim můžeme věřit! Anna a Jula vzaly svou lásku k minimalismu, high fashion i k naší planetě a vložily ji do Jan ‘N June.

V současné době jsou veškeré produkty vyrobeny v polské továrně rodiny Ciborských přímo ve městě Wroclav. Proč Polsko? Je blízko Německu, kde Jan ‘N June sídlí, takže mohou továrnu často navštěvovat a mít tak přehled o tom, co se děje. Cílem značky je vybudovat dlouhodobé partnerství s rodinou Ciborských, proto s nimi uzavřeli smlouvu, která přísně zakazuje předávat jejich objednávky třetím stranám. Díky tomu, že mají Jan ‘N June pouze jednoho dodavatele, je jejich výrobní řetězec mnohem jednodušší a transparentnější.


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, null given in /home/forge/discovermag.freshlabels.cz/wp-content/themes/freshlabels/includes/functions/class-bd-theme-functions-freshlabels-products.php on line 61

V Jan ‘N June používají co nejmenší množství plastů, hledají využití pro zbytkové materiály a balí své produkty do recyklovaných a recyklovatelných materiálů. Každý kus oblečení má navíc tzv. ECO-ID, což je QR kód, díky kterému můžete zjistit celou cestu jeho vzniku. S jakými materiály se setkáte?

Organická bavlna
Pochází z geneticky nemodifikovaných bavlníků. Na vypěstování 1 kg organické bavlny je potřeba 8500 l vody, zatímco na 1 kg konvenční bavlny se spotřebuje 11 500 l.

Recyklovaný polyester
Nejčastěji se vyrábí z průmyslového odpadu nebo z použitých plastů (například PET lahví). Jan ‘N June ho získává v Turecku a má GRS (Global Recycling Standard) certifikát.

Recyklovaný polyamid
Klasická polyamidová vlákna jsou založena na oleji a rozhodně nejsou ekologická. Jan ‘N June proto využívá recyklovaný od firmy Econyl, která tak dává nový život odpadu z oceánů a starým rybářským sítím.

Pokud byste se chtěli dozvědět ještě více informací o materiálech, podívejte se na náš Material guide.
Děkujeme Anně a Jule, že si před 7 lety otevřely láhev vína, protože Jan ‚N June produkty vám opravdu umožní říct sbohem fast-fashion. Už chápete, proč získal tento brand náš Sustainable tag? Co náš tag znamená, zjistíte tady.


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, null given in /home/forge/discovermag.freshlabels.cz/wp-content/themes/freshlabels/includes/functions/class-bd-theme-functions-freshlabels-products.php on line 61