Inspirace od brandů, které potěší nejen blízké, ale i přírodu

Skutečně udržitelné dárky

Freshlabels, 5. 11. 2023
Další článek

Obdarovat sebe nebo blízké něčím smysluplným? Na nápadu, přístupu a detailech záleží. A u dárků jakbysmet. Inspirujte se a darujte letos něco, co neudělá radost jen blízkému, ale i přírodě. Máme pro vás ty nejlepší udržitelné dárky.

Pro sebe sama, blízké, přátele. Obdarovávání k Vánocům patří. Stejně tak jako inspirace a to, že na svoje blízké a okolí myslíme. A my ve Freshlabels samozřejmě nezapomínáme na to, aby dárky nebyly jen designové a kvalitní, ale i udržitelné.

Inspirujte se s námi u lídrů udržitelnosti ve světě módy. Máme pro vás ty nejzajímavější a nejudržitelnější brandy i inspiraci na dárky, které potěší od malých po starší.

Patagonia 
Patagonia vyrábí jedny z nejudržitelnějších kousků na světě a i její přístup k udržitelnosti inspiruje mnohé. Brand si uvědomuje, že život na zemi, tak jak ho známe, je v ohrožení. Naše generace je tou poslední, která má ještě šanci změnit kurs, kterým jsme se vydali, a který se ukazuje jako neudržitelný.  Stejnou pozornost, kterou Patagonia věnuje do vývoje svých produktů, věnuje i sílící klimatické krizi, se kterou se snaží bojovat třeba tím, že odvádí minimálně procento svého zisku na podporu různých organizací, které se zabývají ochrannou přírody.

Veja
Francouzský brand zaměřený na boty, jehož zakladatelé zastávají „bezreklamní politiku.“ Veja podporuje malé zemědělce. Ročně nakoupí bavlnu od 320 rodin ze severovýchodu Brazílie, které žijí z ekologického zemědělství. Tímto způsobem pak přispívá k udržení a stabilizaci hospodářství v tomto regionu.

Veja je již od roku 2009 nositelem značky Fairtrade. Monitoruje všechny svoje kroky od sklizně bavlny až po předání peněz a výrobků. Gumu vyrábí z kaučukovníku, jenž se volně vyskytuje pouze v Amazonském pralese. Pečlivě si prověřuje výrobu a skladování kůže a také trvá na tom, aby výroba měla co nejmenší dopad na životní prostředí.

Fjällräven

Fjällräven je švédský favorit kdejakého cestovatele. Jejich nabídka sahá od outdoorového oblečení přes doplňky až k batohům všeho druhu. Ať už sáhnete po jakémkoliv kousku, neobdarujete špatně. U všech svých produktů má brand přehled o původu materiálů a při výrobě volí vždy tu nejšetrnější cestu. V praxi to znamená, že u nich nenajdete přírodě škodlivé látky ani materiály, žádné fluorokarbony na impregnaci. Nebo naopak vlastní alternativu ke GORE-TEXu, G-1000.

Freitag

Freitag vyrábí svoje produkty z vysloužilých kamionových plachet, bezpečnostních pásů i duší z jízdních kol a tím dává udržitelnosti zcela nový rozměr. Každý batoh, ledvinka, pouzdro i obal na telefon je originál a to tím nejunikátnějším způsobem, nikdo nikdy nebude mít stejný. Těžko byste hledali originálnější dárek.

Nejlepší udržitelné dárky

pinqponq
Německý pinqponq produkuje s nejlepším vědomím a svědomím udržitelné výrobky, které jsou 100% z recyklovaných PET lahví. Všechny produkty mají certifikaci PETA, FWF (Fair Wear Foundation) a splňují standard Bluesign®, což zaručuje produkci bez použití škodlivých chemikálií. Výroba probíhá v pečlivě vybraných fabrikách ve Vietnamu, které zaručují vhodné pracovní podmínky a šetrnost výrobního procesu.

Thinking Mu
Udržitelný brand, který se zrodil a stále roste v Barceloně, je inspirován přírodou, krásami tkalcovského řemesla a především lidskou různorodostí. Pracuje s organickou bavlnou nejvyšší kvality, která je dovážena z Peru a Indie.

U svých produktů používá certifikovaná, biologicky rozložitelná barviva a ve více než polovině případů i přírodní bělost bez procesu chemického bělení. Díky ekologické certifikaci je při veškerých výrobních etapách snížena spotřeba vody. Thinking MU věří, že vše v životě je především o postoji.

Organic Basics
Dánská značka spodního prádla a oblečení staví udržitelnost opravdu na první místo. Spolupracuje pouze s důvěryhodnými a certifikovanými továrnami, kde 80 % z nich provozuje obnovitelnou energii. Není tak divu, že se firma stala v roce 2019 plně uhlíkově neutrální společností.

V rámci udržitelnosti jdou Organic Basics opravdu do detailu. Dopad na životní prostředí snižují nejen ve výrobních procesech, ale například i tím, že používají zánovní nábytek nebo využívají takzvaný Low Impact Web. Ten snižuje přenos dat až o 70 % ve srovnání s jejich běžným webem. Proč? Protože i přenos dat vyžaduje elektřinu, která zvyšuje naši uhlíkovou stopu.

Ucon Acrobatics
Značka Ucon Acrobatics používá pro výrobů batohů a ledvinek materiály jako polyester, polyuretan, recyklovaná bavlna, upcyklovaný neopren a neustále pracuje na vývoji dalších udržitelnýcvh a lepších materiálů.  A zároveň odpovídá za to, že pracovníci do úrovně 2 dodavatelského řetězce mají zajištěné dobré pracovní podmínky, které jsou kontrolovány. Je jim tedy zajištěno bezpečné pracovní prostředí a mají odpovídající mzdy.