All I want for Christmas...

Tipy na udržitelnější Vánoce

Jan Bouška, 1. 12. 2022
Další článek

Last Christmas I gave you my heart. Rolničky, rolničky... Ať už si písničky a koledy zpíváte česky nebo anglicky, Vánoce, Vánoce přicházejí a my jsme pro vás tentokrát připravili pár tipů, jak je můžete udělat udržitelnější.

1. Balící papír je out

Vyhnout se nákupu nového balícího papíru nikdy nebylo jednodušší. Využít můžete například staré noviny, obaly, ve kterých vám přišel balíček, papírové tašky, které stačí pouze rozstřihnout do požadovaného tvaru nebo papír z minulého roku. Recyklovaný papír můžete pak vyzdobit přírodními materiály místo zbytečných ozdob.
Na zdobení můžete využít sušené ovoce, nebo přírodní materiály, které najdete u vás na zahradě, v parku nebo v lese. Jejich největší výhodou je kromě toho, že eliminují zbytečné plasty, že šetří vaši peněženku a ještě u jejich sbírání můžete zažít zábavu, když pro ně vyrazíte sami nebo s dětmi ven.


Nejlépe se na vánoční dárky hodí:

  • sušené ovoce – například pomeranče, citróny, ale třeba i kiwi
  • ořechové skořápky
  • větvičky smrku, jedle nebo túje
  • sušené barevné listy
  • šišky
  • jeřabiny
  • větvičky myrty, eukalyptu nebo jiných keřů
  • a mnoho dalšího, co příroda kolem vás nabídne.

A nezapomeňte na Štědrý den zase nějaké ty papíry a obaly zachránit, protože není žádná ostuda použít je znovu!

ozdobte si vanocni darky prirodnimi materialy

2. Vyberte udržitelný dárek u nás na Freshlabels

Hledáme a objevujeme produkty, které se vyznačují skvělým designem, vysokou kvalitou, férovou cenou a ohleduplností k životnímu prostředí, protože udržitelnost pro nás není jenom slovo. Vytvořili jsme proto udržitelnou selekci plnou tipů na dárky, kde najdete naše srdcovky od značek Patagonia, Fjällräven nebo například Colorful Standard. Mezi doplňky najdete třeba nerozbitné lahve od Hydro Flask, Miir nebo Dopper, lunch boxy Mepal, které ocení opravdu každý, svíčky So.Slow, které provoní celý váš domov nejen na Vánoce, kapesní nože Opinel, které potěší nejen milovníky houbaření a samozřejmě celou řadu batohů a ledvinek vyrobených například z recyklovaných PET lahví.

3. Vánoce naruby

Znáte adventní kalendáře? Projekt Vánoce naruby pro vás nemá 24 čokoládových čtverečků, ale 24 smysluplných iniciativ, které stojí za to podpořit (nejen finančně!). Nechte se inspirovat a nahlédněte na advent obráceně. https://www.vanocenaruby.cz/

4. Poukazy jinak

Nevíte, jaký dárek pořídit? Vyřešte to originálním dárkovým poukazem, který vám dorazí do e-mailové schránky během několika minut. Na našich poukazech jsme spolupracovali se třemi umělkyněmi, které nám vytvořily speciální design. Poukaz v hodnotách od 500 až po 5 000 Kč stačí jenom přeposlat, čímž ušetříte spoustu papíru. Jde tak o ideální dárek pro ty, kteří sami nejlépe ví, co potřebují.

5. Pořiďte si trochu jiný vánoční stromeček

Vánoce mohou i bez živého stromku, vánoční stromek si můžete totiž od základu vyrobit, což může dokonce přinést novou tradici do vaší rodiny. Jak si takový stromeček vyrobit? Fantazii se meze nekladou, vánoční stromek je možné vyrobit velice jednoduše z popadaných větví, které najdete v lese nebo parku a které následně spojíte provázky a ozdobíte. Stromek můžete ale udělat i jen z provázku, který připevníte na stěnu. A samozřejmě existuje i mnoho dalších způsobů, ať už z papíru, kartonu, nebo třeba i z perníku, pokud vám stačí stromeček malý.

6. Nakupujte lokálně

Podpora lokálních obchodů a podnikatelů nikdy nebyla tak důležitá jako teď. Začít můžete u nákupu potravin. Lokální potraviny mají nižší uhlíkovou stopu a podpoříte místní ekonomiku.

7. Vánoce beze zbytků

Zažít Vánoce bez plýtvání jídlem není oxymoron. Začněte tím, že si napíšete seznam, co přesně chcete nakoupit. Vyhnete se tak nákupu přebytečných potravin. Jak správně potraviny skladovat vám nejlépe poradí Zachraň jídlo. V jejich kuchařce najdete i spoustu receptů na zpracování zbytků. Nezní to lákavě, ale věřte nám, že až ochutnáte tento francouzský toast z vánočky nebo cheesecake, na který místo sušenek použijete starší cukroví, nebudete litovat.