Patagonia a její boj za planetu

Tuhle bundu si nekupujte

Jan Bouška, 25. 4. 2020
Další článek

Patagonia není obyčejná značka. Uvědomuje si, že všechno, co dělá, zanechává na zemi stopu. Dokonce nabádá zákazníky, aby si vážně nekupovali novou bundu, ale zamysleli se, jestli ji potřebují. Módní průmysl má problém a Patagonia se s ním snaží bojovat. Podívejme se na to, jak to dělá.

Patagonia má za cíl být do konce roku 2025 uhlíkově neutrální. Podporuje 66 000 pracovníků díky Fair Trade programu. Tvoří funkční, opravitelné a především dlouho sloužící produkty. Samozřejmostí je použití recyklovaných materiálů, které minimalizují dopad na prostředí. Využívá například recyklovanou bavlnu, polyester, nylon, kašmír, vlnu nebo peří. 72% z její produktové linie je vyrobeno z recyklovaných materiálů a 76% procent ušito fair trade.

Za jediný rok přispěje oděvní průmysl do našeho ovzduší 1,2 miliardy tun emisí CO2. To je tolik emisí, kolik dohromady vyprodukují mezinárodní lety a námořní doprava. 97% emisí Patagonie pochází z výrobního řetězce (11% z dopravy, 86% z pěstování plodin). Jak pracuje na tom, aby se stala uhlíkově neutrální?

  • Do konce roku 2020 přejdou globálně na elektřinu z obnovitelných zdrojů – v USA fungují všechny obchody, sklady i kanceláře na obnovitelné energii (většinou ze solárních panelů), mimo USA zatím jenom 76% jejich zařízení.
  • Každý rok používají více recyklovaných materiálů – za minulý rok díky tomu planetu ušetřili 20 000 tun CO2e, což se vyrovná nepoužívání 4 200 aut.
  • Postupně snižují spotřebu energie svých dodavatelů – hledají inovativní způsoby výroby a šetrné přístroje.
  • Investují do regenerativního ekologického zemědělství – díky speciálním technikám se proto uhlík ukládá v půdě místo v atmosféře.

“Bylo by od nás pokrytecké, kdybychom nepovzbuzovali naše zákazníky, aby se zamysleli předtím, než si něco koupí. Chceme snížit naše dopady na životní prostředí. A to uděláme jenom tím, pokud všichni snížíme spotřebu a začneme vyrábět výrobky ekologičtějšími a méně škodlivými způsoby.”

Patogonia se řídí 5 principy a vyzývá i nás, abychom se jimi inspirovali:

REDUCE ~ omezit
Omezme se a nenakupujme to, co nepotřebujeme.

REPAIR ~ opravit
Opravme, co se nám rozbilo, a znovu to používejme.

REUSE ~ znovu použít
Předejme dál věci, které by se mohly hodit někomu jinému.

RECYCLE ~ recyklovat
Třiďme odpad. Může z něho být nová bunda nebo mikina.

REIMAGINE ~ změnit
A společně s Patagonií pojďme změnit svět.