Vagabond Shoemakers

Poctivá výroba bot

Jan Bouška, 11. 5. 2020
Další článek

Bond. Vagabond. Brand založený ve Švédsku v roce 1973 vyrábí boty a doplňky pro moderní vagabondy, kterým záleží na kvalitě a udržitelnosti. Při vývoji modelů se Vagabond snaží vytvořit návrhy, které generují minimální odpad a zároveň mají maximální trvanlivost.

Sestavili jsme pro vás přesný postup, jak probíhá poctivá výroba takových bot od vlastního designu až po odesílání balíčků do celého světa. A rozhodně si při jeho čtení rozšíříte slovní zásobu o pár slovíček z obuvnického oboru, stejně jako my!

  • 1. Design a vývoj

    Celé výrobě předchází dlouhé přemýšlení a kreativní proces. Návrháři a technici společně vyvíjejí nové produkty, které chtějí uvést na trh. Modeláři potom převedou všechny návrhy do vzorů a vyberou materiály (jak z hlediska vzhledu, tak z hlediska udržitelnosti). Důležitou součástí Vagabond obuvnictví je jejich jedinečná výroba kopyt. Kopyto je zásadní součástkou při výrobě kožené boty, protože udává její tvar. Materiál se na něj natahuje, přichytává a dotvarovává.

  • 2. Příprava

    Vlastní továrna Vagabondu sídlí v Ho Či Minově městě ve Vietnamu, kde pracuje 220 lidí. V továrně podle zadání z výkresů a vzorků začínají připravovat na linkovou výrobu. Množství je založeno na objednávkách ze 45 světových trhů, kam Vagabond dodává své produkty. Podle požadavků vyrobí dostatek kopyt a podrážek.

  • 3. Kontrola kvality materiálů

    Vagabond objednává materiály od svých dlouhodobých textilních dodavatelů a koželužen, kde také probíhá první kontrola kvality. Ještě před odesláním zboží dochází k chemickým zkouškám. Jakmile se materiály dostanou do továrny, přichází čas na druhou kontrolu, při které se testuje i odolnost a tloušťka.

  • 4. Řezání

    Nyní se může začít se skutečným obuvnictvím! Při řezání je velmi důležité vědět, jak nejlépe využít každý kousek materiálu. Vagabond se tímto vyhýbá zbytečnému plýtvání. Řezání může být hlučný proces a je zapotřebí ochrana sluchu.

  • 5. První přípravy

    Před sešitím se materiály ještě vyztužují a okraje změkčují, aby později šlo lépe boty sestavovat. Při této přípravě se používají různé druhy lepidel - pro ochranu zaměstnanců se pracuje v přípravné linii, kde jsou chemické výpary účinně extrahovány.

  • 6. Šití

    Při šití se bota konečně stává 3D! Výsledný šev musí být co nejpřesnější, proto tato práce vyžaduje speciální dovednosti, mimořádnou preciznost a notnou dávku trpělivosti. Svršky, podšívky, šněrování, odpružení - to vše se postupně sešije dohromady.

  • 7. Slepení

    Nyní je čas na použití kopyta, které nahrazuje chodidlo člověka. Obuvník postupně slepuje podrážku a svršek boty. Na obrázku to můžete vidět úplně přesně. Ručně vždy uchopí okraj svršku a protáhne jej přes kopyto až na podrážku, kde potom tyto dvě části slepí. Když je podrážka úhledně připevněna, kopyto se vyjme a voila! Bota je na světě!

  • 8. Finální úpravy

    Výroba bot je zakončena ochrannými krémy a leskem. Poslední kontrola potom zajistí, aby vám nebyla dodána obuv, která nesplňuje Vagabond standardy kvality. Díky pečlivému monitorování celého procesu dochází k defektům velmi zřídka.

  • 9. Balení

    V továrně se pečlivě balí každý balíček. Velikosti krabic přizpůsobují různým modelům, aby optimalizovali prostor. V důsledku toho se do lodních kontejnerů vejde více krabic, takže můžou odeslat mnohem více bot najednou.

  • 10. Odeslání bot do světa

    Pro udržení dobré kvality je důležité, aby hotové boty zůstaly v suchém prostředí, když čekají na odeslání. Pomocí vlastního asijského skladu, logistického a nákupního týmu Vagabond pečlivě naplánuje odeslání bot a doplňků na správné místo. Jsou odhodlaní udělat vše pro to, aby se vyhnuli letecké dopravě. V případě námořní přepravy se zavazují k používání flotil s co nejmenším dopadem na životní prostředí.

“Jsme obuvníci srdcem i duší. Chceme tvořit skvěle vypadající boty pro lidi po celém světě. A věříme, že designová obuv nemusí stát spoustu peněz.”

Vagabond vyrobí 2 000 000 bot a doplňků za jeden rok. Do světa jejich kabelek jsme se více ponořili v tomto článku. Ve videu se můžete podívat, jak to vypadá v dílně a kolik práce stojí za každým produktem. Jejich řemeslného umění si nesmírně ceníme.