Wax London

Vypadnout z okna a založit brand

Jan Bouška, 22. 5. 2020
Další článek

Cílem britského brandu WAX London je produkovat kvalitní a dostupné pánské oblečení, s ohledem na jeho udržitelnost a lokální produkci. Ruční řemeslná výroba, kvalita a péče jsou jádrem všeho, co dělají. Ve Wax se inspirují tradiční krejčovskou výrobou oblečení a tvoří košile, trička nebo kabáty, které jsou promyšlené od prvního do posledního švu.

Značku WAX založili tři kamarádi, Richard, Steffy a Tom. S jejím konceptem přišli potom, co Richard spadl z okna, protože si zapomněl klíče a snažil se dostat do bytu. Když se po pár měsících uzdravil, začali objíždět továrny a hledat ty nejlepší látky. Tady rozhodně platí, že všechno zlé je pro něco dobré.

Z čeho ale pochází název Wax? Počasí ve Velké Británii vyžaduje opravdu nepromokavé oblečení. Proto se na bundy dříve používala voskovaná bavlna – waxed cotton. Tato látka si zachovává klíčové vlastnosti bavlny a navíc je nepromokavá a prodyšná, protože se impregnuje parafínem nebo včelím voskem. S pomocí pečlivě vybraných dodavatelů se triu kamarádů podařilo obnovit tuto britskou klasiku a vyrobit moderní Navarino bundu, která celý brand proslavila. Waxed cotton, Wax London.

Jejich SS20 kolekce je inspirovaná hudbou, pláží a atmosférou 70. let.

Značka WAX London používá materiály jako recyklovaná vlna, bavlna, len nebo Tencel, který je vyráběn s minimální spotřebou vody a energie. Barvy použité při výrobě neohrožují životní prostředí ani pracovníky, kteří s nimi zacházejí. Většina oblečení vzniká přímo v samotném Londýně, to ostatní potom v Portugalsku nebo Itálii.

Na Wax si nejvíce ceníme jejich preciznosti a zaměření na detail. 30 minut od italských Benátek se nachází továrna, která pro Wax vyrábí knoflíky z rostlinné slonoviny Corozo pocházející z palmy Tagua. Tyto palmy se pěstují v Ekvádoru a jsou součástí deštného pralesa, proto kvůli jejich pěstování nedochází k zakládání plantáží. Ořechy, ze kterých výsledný knoflík vzniká, samovolně padají ze stromů. Narozdíl od plastových knoflíků jsou Corozo knoflíky kompostovatelné.

Wax London se snaží co nejvíce pomoct svému rodnému městu a daruje oblečení lidem bez domova přes organizaci Whitechapel Mission. V minulém roce se spojili s další organizací, Walkabout Foundation, která pomáhá zajišťovat invalidní vozíky a rehabilitace v rozvojových zemích.