Vkročte do jara i lepšího světa v prvních opravdu udržitelných sneakers

WINQS: Připravte se na změnu mindsetu i pohodlí

Freshlabels, 28. 3. 2024
Další článek

Připraveni na změnu mindsetu a přístupu? S jarem do našich řad vítáme novou a unikátní značku WINQS, první opravdu udržitelné tenisky a běžecký apparel dvou Čechů z Berlína bojující proti ekologické stopě a odpadu v odvětví se sportovním oblečením a výbavou.

Segment se sportovním oblečením a obuví se potýká s celou řadou problémů a materiálů, které nezachrání pár “zelených” kolekcí nebo jeden recyklát. Plasty na bázi ropy, “strategická” nadměrná produkce, chybějící cirkularita nebo vysoké a neustále rostoucí emise CO2. Je proto třeba myslet koncepčně, do budoucna, společně a posouvat hranice technologií, materiálů i myšlení, aby udržitelnost nebyla jen hezkým slovem. S touto myšlenkou založili Jan Kratochvíl a Marek Břinčil berlínský brand s českými kořeny WINQS

Honzovi se nelíbilo, jak se firmy v odvětví vypořádávají s přechodem k větší udržitelnosti, jak téma komunikují a uchopují. Že se některé aktivně brání a spíš inklinují ke greenwashingu. Spolu s  Markem v roce 2020 přišli s brandem WINQS. A začali vyrábět první skutečně udržitelné performance tenisky a sportovní oblečení, k čemuž mají Marek s Honzou blízko. Od mala je spojuje a baví sport, u kterého se i poznali. Po studiích v Německu zůstali v Berlíně a založili společně první firmu, kterou prodali severské sportovní značce. A vrhli se do běžeckého oblečení a bot, ke kterým mají blízko a do “hardcore udržitelnost”, která je stále silnějším argumentem a volbou mnohých lidí, v Berlíně ještě o kousek víc, než zatím u nás.

Proti mainstreamu a odpadu

Jen sportovní obuvi se po celém světě ročně vyrobí více než 20 miliard kusů. A stále jde o lineární trend, v zájmu průmyslu je dál růst. Vyjádřeno jiným číslem jde odhadem o 300 milionů tun emisí CO2. Místo toho, aby zavedené sportovní značky převzaly odpovědnost a minimalizovaly svou ekologickou stopu, schovávají se za greenwashingové kampaně. WINQS mají jiný přístup. Jde o první sportovní značku na světě, která vyrábí všechny běžecké boty, oblečení a doplňky a biologických nebo recyklovaných materiálů a kompenzuje svou uhlíkovou stopu certifikovaným a závazným způsobem. Pokud potenciální výrobek tento postup neumožňuje, WINQS ho jednoduše nevyrábí. A vše transparetně komunikují. Na každém výrobku najdete QR kód, abyste snadno zjistili, odkud kousek pochází a jakou stopu zanechává.

Vlákna mořských řas, kukuřice, lyocell z eukalyptu, odpad z cukrové třtiny jsou ještě stále netradiční materiály, se kterými ve Winqs ale pracují denodenně. Na konci života mohou být produkty rozložené do původní struktury a přetavené v produkty nové. To s recyklací umělých plastů nelze. Procesem se sice prodlužuje jejich životnost, ale kvalita v průběhu klesá, až se jednoho dne finálně spálí. Jinými slovy – WINQS zajišťují opravdovou cirkularitu, která challenguje celé odvětví i módu. I s tímto posláním teď WINQS přicházejí do Freshlabels a na český trh.

WINQS

Get ready for new steps

Díky spolupráci WINQS a Freshlabels si tak můžete ozkoušet a pořídit první skutečně udržitelné běžecké tenisky a apparel, kterým za nás říkáme rozhodně ano i do města a streetwearu. Winqs je brand unikátní svým přístupem, materiály a odhodláním. Pro Freshlabels, kde jsou kurátorství, design, kvalita a udržitelnost naše hlavní hodnoty, tak vidíme velkou symbiózu. Jsme rádi, že naše chuť objevovat a etablovat nové brandy přinesla tak silnou značku, jejíž produkty můžeme přinést a představit mimo Německo. Ozkoušet si u nás můžete třeba první hybridní a skutečně udržitelnou tenisku.

Zerofly je první hybridní výkonnostní běžecká bota na světě, která získala ocenění ISPO. Díky přilnavé podrážce GeckoGrip™ a dynamicky odpruženému mezipodešví z ultralehké pěny PEBAX je bota skvělým partnerem na městské běhání, ale i celý den na nohácvh v officu nebo ve městě. Kromě skvělých technických a parametrů a komfortu je bota unikátní svojí udržitelností, na které si WINQS zakládají. Při výrobě bot se spotřebuje o 67 % méně  nových ropných plastů, materiály jsou rostlinného původu: ricinová semena, řasy a dřevní vlákna. A boty i apparel doprovází Repair, Reuse a Recycle i podrobný profil CO2 stopy produktu. 

Zerofly

Doteď firma působila hlavně na německém trhu. K Česku mají WINQS, kromě odkazu svých zakladatelů, ještě jeden vztah, v tuzemsku brand vyrábí svoji novou kolekci, a to ve spolupráci s ostravskou firmou NIL Textile. Materiál v nové kolekci má oproti klasické bavlně spotřebovávat o 98 % méně vody, uhlíková stopa je dokonce o krásných 59 % nižší. U nás se tak WINQS snadno a jasně zařadily mezi lídry udržitelnosti, kterou pečlivě vyhodnocujeme v rámci našeho dotazníku. Ve Freshlabels se s brandy často bavíme. A jednou za rok vyhodnocujeme udržitelnost a posun v této oblasti na základě speciálního dotazníku, který jsme dali dohromady s brandy jako Patagonia nebo Fjällräven. Po pečlivém vyhodnocení od dodavatelského řetězce po materiály, pracovní podmínky a další důležité aspekty tak ručíme za skutečnou udržitelnost brandů v našem portfoliu.

Společně s výrobními partnery si WINQS zakládá si na uceleném systému, který vždy poskytuje nejaktuálnější údaje o výrobcích a materiálech. Odkud vlákna a materiály pocházejí? Kdo a kde je zpracovává? Která továrna šije košile? Využívá se energie z obnovitelných zdrojů? Od roku 2021 WINQS těmito a dalšími informacemi doplňují všechny textilie. A my se těšíme, co nás s WINQS čeká dál.

WINQS