Oslavte s námi světový den pro fair trade

Fair Trade

Zdeňka Kučerová, 4. 5. 2023
Další článek

O fair trade jste jistě slyšeli, možná jste si dnes na cestě do práce dokonce koupili fair trade kávu nebo máte doma fair trade čokoládu. Ale co fair trade móda? Oslavte s námi světový den pro fair trade, zjistěte, co je skutečně fair trade i Fairtrade a objevte zásady fair trade módy i fair trade značky z našeho portfolia.

Fair trade versus Fairtrade

Existuje fair trade a pak je tu Fairtrade. „Fair trade„(1) je obchodní partnerství založené na dialogu, transparentnosti a respektu, které usiluje o větší rovnost v mezinárodním obchodu. Přispívá k udržitelnému rozvoji tím, že nabízí lepší obchodní podmínky pro znevýhodněné producenty a pracovníky – zejména v jižních zemích – a zajišťuje jejich práva.

Na druhé straně se Fairtrade(2) konkrétně odkazuje na certifikační a označovací organizaci Fairtrade International, vrcholný orgán pro 18 organizací z jednotlivých zemí. Každá z těchto organizací certifikuje produkty a umožňuje jim zobrazovat Fairtrade logo. Fairtrade International ale není jedinou organizací združující fair trade výrobce a certifikující fair trade výrobky. Existují také například Fair Trade Federation sdružující fair trade podniky z USA a Kanady nebo globálně operující WFTO, tj. World Fair Trade Organisation.

Proč volit Fair trade?

Koupí fair trade produktů pomáháte snižovat chudobu v zemích s nižším příjmem, zajišťujete, že pracovníci, kteří se podíleli na výrobě kupovaných produktů, jsou spravedlivě placeni, pracují v lidských podmínkách, které jsou auditovány certifikačním orgánem(3), mají dostatečná pracovní práva, dětská a otrokářská práce je přísně zakázána a navíc, že jsou podporovány udržitelné metody výroby.

 

Objevte naše oblíbené Fair trade módní značky

Veja

Tato francouzská značka založená v roce 2005 navrhující ekologickou a fair trade tenisky je skutečným průkopníkem v oblasti udržitelné módy. Veja používá ekologické materiály jako je bavlna certifikovaná podle standardu GOTS a koženka rostlinného původu. Veja spolupracuje s malými farmáři v Brazílii a Peru, kteří pěstují bavlnu a kaučuk a platí jim mezi 30% a 100% nad světovou tržní cenou(4). Mimo jiné tato naše oblíbená značka uvádí, že tím, že se nevěnuje reklamě, může investovat více peněz do posilování svých etických praktik.

Patagonia

Patagonia je jedním z průkopníků v oblasti udržitelného a eticky vyráběného oblečení. Tato americká značka, založená v roce 1973, se zaměřuje na výrobu kvalitního a funkčního oblečení, které je navrženo tak, aby minimalizovalo dopad na životní prostředí. Patagonia používá recyklované a ekologicky šetrné materiály, usiluje o snížení své uhlíkové stopy a silně prosazuje dodržování práv zaměstnanců.

Armedangels

Armedangels nabízí cenově dostupné, etické a trendy oblečení. Tato německá značka nabízí základní kousky pro ženy, muže i děti. Kvalitní a dlouhotrvající kousky jsou vyrobeny z certifikovaných a méně znečišťujících materiálů, jako je například bavlny s certifikací Global Organic Textile Standard (GOTS). Značka rovněž přijala kodex chování Fair Wear Foundation, aby ochránila své pracovníky v zahraničí.

SKFK

Španělská značka SKFK vytváří kolekce dámského oblečení s nadčasovým, pohodlným a funkčním stylem. Značka používá bavlnu s certifikátem GOTS a Fairtrade, prosazuje ale také dodržování Kodexu chování, který pokrývá všechny principy Čtyř základních svobod zaměstnanců daných ILO(5) a zajišťuje fair mzdy většině svého dodavatelského řetězce.

Zdroje:
1. International Fair Trade Charter, 2018
2. Fairtrade International, 2023
3. FLOCERT, 2023
4. The Guardian, 2023
5. International Labour Organisation, 2023