5 faktů o dopadu módního průmyslu na životní prostředí

Móda vs Životní prostředí

Zdeňka Kučerová, 20. 4. 2023
Další článek

O tom, že módní průmysl je jedním z nejvíce znečišťujících, jste už určitě slyšeli. Jak moc ale módní průmysl ovlivňuje životní prostředí a co můžeme jako jednotlivci udělat pro to, abychom přispěli k pozitivní změně?

1. Módní průmysl je zodpovědný za přibližně 10 % emisí skleníkových plynů, což je více než všechny mezinárodní lety a námořní doprava dohromady. (1)

2. Každou sekundu se na skládku nebo do spalovny dostane jeden náklaďák plný textilu. Toto množství znamená 92 milionů tun textilního odpadu ročně. (2)

3. Barvení a konečná úprava textilu je zodpovědná za přibližně 20 % celosvětového průmyslového znečištění vody, přičemž některé země produkující textil, jako je Bangladéš a Indie, se kvůli textilní výrobě potýkají s vážným nedostatkem vody. (2)

4. Syntetické materiály, jako je polyester, nylon a akryl, se získávají z ropy a nejsou biologicky rozložitelné. Rozklad těchto materiálů na skládkách může trvat stovky let a přispívá k rostoucímu problému znečištění mikroplasty. (3)

5. Na výrobu jednoho bavlněného trička se spotřebuje v průměru 2 700 litrů vody, což stačí k zajištění pitné potřeby jednoho člověka na 2,5 roku. (2)

Ptáte se, co s tím? Nejudržitelnější by určitě bylo vůbec nenakupovat a používat to, co už máme. Pokud již potřebujeme něco nového, je určitě dobré řídit se heslem: Kupuj méně, ale lépe.
Při každém nákupu máme možnost podpořit značky, které vyrábějí zodpovědně. Co můžete při nákupu zohlednit?

Materiály

Upcyklované materiály
Nejšetrnějším způsobem je vdechnout život materiálům a věcem, které by jinak skončily nevyužité. Značka FREITAG například vyrábí své batohy a tašky z vysloužilých kamionových plachet a starých bezpečnostních pásů. Tento proces se nazývá upcyklace a je jednou z nejšetrnějších forem výroby produktů.

Organická bavlna
Organická bavlna se pěstuje bez použití syntetických hnojiv a škodlivých pesticidů a tím pádem nepoškozuje půdu.

Konopí
Na pěstování konopí je potřeba minimální množství vody, ale i (pokud vůbec nějaké) množství pesticidů a hnojiva, rychle roste a dokonce nejen, že nezatěžuje, ale zlepšuje stav půdy.

Recyklované materiály
Používání recyklovaných textilií pomáhá snižovat množství odpadu, který končí na skládkách, a také šetří vodu a energii ve srovnání s výrobou textilií nových.

    • Recyklovaná bavlna
      Recyklovaná bavlna je udržitelná z podstaty využívání již dostupných zdrojů. Šetří spotřebu vody, fosilních paliv a CO2.
    • Recyklovaná vlna
      Recyklace vlny prodlužuje životnost již vyrobeného vlákna, které má stejně skvělé vlastnosti jako původní vlna a přitom je ekologicky méně zatěžující.
    • Recyklovaný polyester
      Recyklovaný polyester se vyrábí z existujícího PET, ideálně sběrem a zpracováním použitých plastových lahví, ​​rybářských sítí nebo dokonce z plastových lahví sbíraných na pobřežích oceánů a moří, které jsou označeny certifikátem OceanCycle®. Používání recyklovaného polyesteru pomáhá snižovat množství plastového odpadu v přírodě a také šetří energii ve srovnání s výrobou nového polyesteru.

Barviva

Můžete si vybrat produkty nebarvené nebo barvené barvivy s nízkým dopadem na životní prostředí, které při výrobě spotřebují méně vody a energie a chemikálií. K barvení šetrnému k životnímu prostředí se mohou používat například přírodní barviva získaná z rostlin.

ZDROJE
(1) Bloomberg. (2022) ,,The Global Glut of Clothing Is an Environmental Crisis.“ [Online] 23.2.2022 [Dostupné 23.3.2023] https://www.bloomberg.com/graphics/2022-fashion-industry-environmental-impact/?leadSource=uverify%20wall
(2) Ellen MacArthur Foundation (2017) ,,A New Textiles Economy: Redesigning Fashion’s Future.“ [Online] 28.11.2017 [Dostupné 23.3.2023] https://www.ellenmacarthurfoundation.org/publications/a-new-textiles-economy-redesigning-fashions-future
(3) EAA (2022) ,,Microplastics from textiles: towards a circular economy for textiles in Europe.“ [Online] 10.2.2022 [Dostupné 23.3.2023] https://www.eea.europa.eu/publications/microplastics-from-textiles-towards-a