Oslavte s námi mezinárodní den recyklace - změnou pohledu

Ready for a change

Vendy Müllerová, 12. 3. 2023
Další článek

Každý rok se vyprodukuje celosvětově obrovské množství textilií - přibližně 113 milionů tun. Bohužel však 60 % z tohoto množství končí na skládkách již během prvního roku. To je alarmující číslo, které poukazuje na naprostou neudržitelnost současného modelu výroby a spotřeby oblečení. Změna je přitom možná a mezinárodní den recyklace nám ji může připomenout.

Recyklované materiály vs recyklované látky

Z veškeré textilní výroby nyní představují textilie vyrobené z recyklovaných materiálů pouze 8,9 %. Z toho je pouze necelé 1 % vyrobeno z recyklovaných látek. Jaký je mezi recyklovanými látkami a materiály rozdíl? Recyklované materiály se vztahují na širokou škálu materiálů jako je například polyester, PET, což je nejčastěji využívaný materiál například pro výrobu batohů. Recyklované látky jsou vyráběny z již existujících látek, tj. například ze starého oblečení nebo z textilního odpadu. Recyklované látky tedy ubírají množství vznikajícího texnilního odpadu, kterého vytváříme každoročně stovky tun a jehož množství meziročně dlouhodobě roste.

Jak můžeme sami přispět k minimalizaci vytváření zbytečných odpadů? Sledovat materiály kupovaných produktů je to nejjednodušší. V naší nabídce najdete spoustu značek, které se soustředí na výrobu z recyklovaných materiálů i látek. Značky, u kterých dozajista nešlápnete vedle jsou například Patagonia, která své zimní bundy vyplňuje materiálem vyrobeným z rybářských sítí, značky Got Bag nebo Dopper, které vyrábí své produkty z recyklovaného plastu vyloveného z oceánu, nebo například značky pinqponq a Embassy of Brick and Logs.

Jednoznačné spojení udržitelnosti a elegance, to je outfit sestavený z kousků, které byly vyrobeny primárně z recyklovaných materiálů. V jejich složení naleznete recyklovanou bavlnou, recyklovanou merino vlnu, ale například i přírodní kaučuk, podrážku šetrnou k přírodě použitou na výrobu podrážek oblíbených slovenských bot Novesta.

Ležérní elegance s ohledem na přírodu, to je outfit připravený pro tento den pro muže. Recyklovaný polyester s voděodpudivou úpravou je hlavní složkou Patagonia vesty, triko z organické bavlny a recyklovaného polyesteru a ponožky z recyklované merino vlny, to jsou kousky, kterými můžete v mezinárodní den recyklace udělat planetě radost.